Zirkonyum Kaplama
Zirkonyum kaplama kırık, çatlak, aralıklı ve çürük dişlere estetik bir görünüm kazandırmak için yapılan dental bir uygulamadır. Dişlerin orijinal yapısına benzer dayanıklı bir malzeme ile kaplanan dişler, daha estetik ve sağlıklı durur.
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Hastalık ve travma gibi farklı nedenlerle diş kayıpları, kırılmalar ve çürükler yaşanır. Fonksiyonel ve estetik olarak rahatsızlık veren bu diş sorunları, farklı tekniklerle tedavi edilir. Böylelikle eski sağlıklarına ve görüntüsüne kavuşması sağlanır. İşte zirkonyum kaplama da en fazla kullanılan dental uygulamalar arasındadır.
Diş kaplamalar, metal veya metal içermeyen malzemeler ile yapılması ile iki ana gruba ayrılır. Özellikle diş çürüğü, çarpık, dönük, rengi bozuk, kırık ve çatlak diş çözümünde ideal sonuçlar verir. Zirkonyum kaplama, metal içermeyen kaplamalar arasında yer alır. Bu özelliğiyle daha doğal, sağlıklı ve estetik durur.
Saf mineral halinde çıkartılan zirkonyum dioksit, özel fırınlama işleminden geçirilmesiyle dayanıklı hale getirilir. Biyouyumlu yapısı ve yarı transparan görüntüsü ile ışığı geçiren bir malzemedir. Nitekim kaplama diş tedavilerinde çığır açan bu malzeme olduğunu söylemek mümkündür.
Bu kaplama çeşidi, diş etlerinde renk değişimi ve morumsa görüntüye neden olmaz. Doğal dişlere uyumlu rengi, kaygan pürüzsüz porselen yüzeyi ve renk değiştirmemesiyle son derece fonksiyonel bir çözümdür.
Aynı zamanda sıcak ve soğuğa dayanıklı yapısıyla, diş hassasiyeti yaşatmaz. Ayrıca leke tutmayan yüzeyi ile kahve, çay ve sigara lekelerini tutmaz. Üstelik temizlik ve bakımı doğal dişe benzer, özel bir çaba gerektirmez. Bunun yanında ağızda tat değişikliğine neden olmamasıyla da kullanıcı deneyimini yükseltir.
Zirkonyum diş, içerisinde yer alan kromlar, gerektiği gibi bakım yapılırsa uzun yıllar kullanım ömrü sunar. Son yıllarda sıklıkla uygulanan bu diş kaplaması, diş sorunlarından kaynaklı konuşma, çiğneme ve ağız kokusu sorunlarını tamamen ortadan kaldırabilir. Bunun yanında güzel bir gülüş için parlak ve beyaz dişlere kavuşturur.
Doğalı taklit etme yeteneği sayesinde oldukça popüler olan zirkonyum kaplamalar, köprü, tam diş ve implant gibi diş tedavilerinde kendine sağlam bir yer edinmiştir. Aynı zamanda daha estetik bir gülüş hedefleyenlere hitap eden gülüş tasarımı içerisinde de sıklıkla uygulanan bir tekniktir. Dolayısıyla son derece geniş bir kullanıcı yelpazesine sahiptir.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Farklı zirkonyum diş çeşitleri bulunsa da, genelde son yıllarda geliştirilen monolitik zirkonyum ile uygulanır. Çünkü bu türü, tek katmanlı yapısı ile yüzey kırıklarına sebep olmaz, dolayısıyla kırılma riski oldukça düşüktür. İşte sahip olduğu bu özellik sayesinde birçok diş tedavisinde tercih edilen bir türdür.
Kendine has işlem adımları ile ilerleyen zirkonyum diş kaplama, öncelikle ilk muayene başlar. Bu muayene esnasında hastanın diş sorunları tespit edilir. Kırık ve çürükler belirlenir ve tedaviye başlamak için gereken hazırlıklar yapılır. Ayrıca bu muayene esnasında hastanın mevcut sağlık koşullarının bir diş tedavisi yaptırmaya müsait olup olmadığı belirlenir.
Dijital araçlarla ve tekniklerle hastanın diş ölçüleri alınırken, gereken dişlerde küçültme işlemi yapılır. Bunun yanında zirkonyumun tonu hastanın mevcut diş rengine uygun olarak seçilir. Alınan ölçüler, CAD/CAM teknolojisi ile üretilmek üzere diş laboratuvarına gönderilir.
Hastanın ağız içinde gereken düzeltme ve küçültme işlemleri genelde lokal anestezi altında yapılır. Bu sayede hasta, işlemler esnasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. Ayrıca bu seansta hastanın, işlevsel ve estetik olarak sorun yaşamaması için geçici protezi takılır.
Diş laboratuvarından zirkonyum diş kaplama hazırlanınca ise hastanın ağzına yerleştirilir. Kaplamaların yerine yerleştirilmesi genelde başka bir seansta gerçekleşir. Şayet, hasta sonuçtan memnunsa, bu kaplamalar özel şeffaf yapıştırıcılar ile yerine sabitlenir. Tedavi süreci sonlandırılmadan önce hastaya, kaplamalar ile ilgili kullanım ve bakım önerileri verilir.
İşlem sonrası genelde yarım- bir saat arası hastanın bir şey tüketmemesi gerekir. Zirkonyum her ne kadar metal ve porselene göre daha dayanıklı olsa da, bakım ve düzenli diş kontrolü muayenelerini aksatmamak gerekir. Çünkü ömür süresi için bu muayeneler kritik değerdedir. Nitekim kendisi çürümese bile yan dişler ve mevcut kök çürüyebilir ve ömrünü kısaltabilir.
Zirkonyum Kaplama Kimlere Yapılır?
Estetik bir diş görüntüsü için mükemmel bir seçenek olan zirkonyum diş kaplama için bir üst yaş sınırı bulunmaz. Alt yaş sınırı olarak ise kişinin kemik gelişimini tamamlaması için 18 yaşını doldurmuş olması beklenir.
Diş kaplaması genelde şu kişi ve koşullarda tercih edilir:
- Diş etinin çekilmesi sonrası estetik olarak rahatsızlık duyanlar.
- Diş çürüğü olan ve dolgu yaptırmak istemeyenler.
- Kuron ya da köprü tedavi yaptırmış, fakat sonuçlarından hoşnut olmayanlar.
- Diş teli tedavisi sonrası dişlerindeki sorunlar çözülemeyenler.
- Eksik diş sorunu için yaptırdığı implant ve köprü diş tedavilerinin üzerine zirkonyum kaplama yaptırmak isteyenler.
- Diş renginden rahatsız olup daha beyaz ve estetik görünmesini isteyenler.
- Darbeden dolayı diş çatlaması, kaybı veya kırılma yaşayanlar.
- Dişleri doğuştan veya gelişimsel olarak ayrık olanlar.
- Diş yüzeyleri aşınmış olanlar.
- Aşırı diş çürüğü sorunu yaşayanlar.
- Diş rengi, şekli ve hizalamasında sorun olup, zirkonyum diş tedavisi için gerekli bütçesi bulunanlar.
Doğal dişleri zarar veren birçok faktör, zirkonyum diş kaplamaya zarar veremez. Bu özelliği ile kullanıcı dostu bir diş tedavisidir. Ancak her ne kadar işlem, son derece minimum yan etki ve komplikasyon riski içerse de herkes için uygun olmayabilir.
Örneğin diyabet ve bağışıklık sistemi hastaları, diş gıcırdatma ve sıkma sorunu yaşayanlar, aşırı derecede kilo verenler ve diş eti hastalıkları olanlar için bu diş tedavisi uygun değildir. Hastalıklarının tedavi edilip, ancak uzman tarafından kişinin uygun olduğu onaylanırsa uygulama yapılabilir.
Bunun yanında hamilelik ve emzirme gibi bir koşulu olanlar için bu diş tedavisinin yapılması önerilmez. Çünkü lokal anestezi ilaçlarının bebeğe olumsuz etkileri olabilir. Böyle durumda kişilerin bu durumları geçtikten sonra diş kaplaması yaptırmaları önerilir.
Zirkonyum Kaplama Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Detaylı muayene, hazırlık ve uygulama süreçlerinden oluşan zirkonyum diş kaplama tedavisinde, süreyi etkileyen bazı faktörler vardır. Bu faktörler kapsamında uygulama süresi uzar veya kısalır. Fakat bu diş tedavisinin çoğunlukla iki randevuda sonuçlandığını söylemek mümkündür.
Diş kaplamasında muayene ve hazırlık süreci genelde aynı seansta gerçekleşir. Hastanın sorunlu dişlerinin sayısı, tedavi sürecinde rol oynayan en önemli faktörler arasındadır. Ayrıca uzmanın doluluğu, hastanın müsait olma durumu ve dişlerdeki işlemlerin kapsamı da yine süreci yakından etkiler.
Ortalama 1 saat gibi ilk muayene esnasında çürük dişler temizlenirken, kaplama için gereken ölçümler de yapılır. Diş kaplamaları laboratuvarda hazırlandığından dolayı, yine laboratuvarın doluluğu da süre bakımından belirleyicidir. Ancak laboratuvarda genelde 5-6 gün gibi bir süre de diş kaplamaları hazır hale gelir.
Çoğunlukla ilk muayeneden bir hafta sonra zirkonyum diş kaplama takılmaya hazırdır. Ortalama 20-25 dakika gibi bir süre ise genelde kaplamaları hastanın ağzına yerleştirilmek için yeterlidir. Eğer bir sorun yoksa yapıştırma işlemi ile işlem sonlandırılır.
Bazı durumlarla kaplamanın revizyon işlemine gönderilmesi gerekebilir. İşte böyle bir durumda, işlemin tamamlanması bir hafta daha uzayabilir. Ancak bu genelde yaşanması çok nadir bir durumdur. Özellikle diş tedavisi, kabiliyetli bir diş hekimi tarafından yapılıyorsa bu risk son derece minimum seviyededir.
Bunun yanında bazı hastaların ağız sağlığı koşulları daha uzun dönemli tedavi gerektirebilir. Diş eti ve diş hastalıklarının tamamen iyileştikten sonra kaplama takılma sürecine geçilir. Böyle bir durumda tedavinin uzayabileceği bilinmelidir. Ancak bu durumu uzman genelde ilk muayene hastaya bildirir.
Çoğunlukla bir, maksimum iki haftada tamamlanan zirkonyum diş kaplama, bu yönüyle de hastalar için kolaylık sunar. Ortalama bir buçuk haftalık süreçte hasta yeni dişlerini kullanmaya başlar. Üstelik dişleri işlevsel olduğu kadar estetik olarak iyileşir.
Zirkonyum Kaplamasının Ömrü Ne Kadar?
Yüksek dayanıklılığa sahip olsa da zirkonyum diş kaplamaların belirli bir ömrü vardır, yani ömür boyu kullanılamaz. Bu ömür süresi üzerinde birçok faktör rol oynar. Bu faktörlerin bilinmesinin ve dikkat edilmesi ise bu diş restorasyonunun kullanım ömründe önemli bir etkisi vardır.
Kişiden kişiye değişen zirkonyum diş ömrü, kullanılan malzemenin kalitesi, uzmanın tecrübesi, hastanın biyolojik yapısı, ağız hijyenine dikkat edilmesi, rutin diş kontrolleri ve yaşam tarzına göre değişir. Genelde 5 yıl hiç sorunsuz olarak kullanımı hedeflenen bu diş kaplamalarında, ortalama ömür süresinin 10-15 yıl olduğunu söylemek mümkündür.
Zirkonyum diş kaplama dişe benzer bir mineralden yapılmasıyla çürüme yapmaz. Ancak ağız hijyenine dikkat edilmediğinde kök ve alt dişlerde çürükler oluşabilir. Bu durumda kaplamaların sökülerek dişin temizlenmesi ve kaplamaların yenilenmesi gerekir. Dolayısıyla ağız hijyeni kaplama ömrü için kritik değerdedir.
İyi bir ağız hijyeni ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları ile zirkonyum diş kaplama ömrü 20 yıl kadar uzatılabilir. Kişinin sert kabuklu besinler tüketmekten kaçınması da ömrü uzatan diğer faktörler arasındadır. Bunun yanında travmadan kaynaklı olarak kaplamaların düşebileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir.
Kaplama yapılmadan önce dişlerin doğru ve gerektiği şekilde hazırlanması da ömür üzerinde belirleyicidir. Çünkü iyi hazırlanmamış ve temizlenmemiş bir diş çürüyerek, kaplamanın sökülmesini gerektirebilir. Ancak genelde bu diş tedavisi konusunda uzman bir diş hekimi, tüm bu detayları hassasiyetle ele aldığından risk düşüktür.
Yalıdent olarak, uzman ve tecrübeli ekibimizle diş tedavilerinde başarılı operasyonlar gerçekleştiriyoruz. Diş kontrolü, implant, ortodonti, diş beyazlatma, diş dolgusu ve gülüş tasarımı gibi diş kaplamaları konusunda da beklentilerin üstünde kaliteli bir hizmet veriyoruz. Son teknolojik cihazlarla donattığımız kliniğimizi, hastalarımızın konfor ve sağlığı adına tüm detaylara yer vererek hazırladık.
Eğer sizde ağız sağlığınıza hak ettiği değeri vermek istiyorsanız Beykoz ve Kavacık bölgesinde yer alan kliniklerimizden randevu alabilir, detaylı bir muayeden geçebilirsiniz. Hayal ettiğiniz diş yapısına kavuşmak için zirkonyum kaplama yaptırabilir veya alternatif diğer diş tedavilerinden hangisinin sizin için uygun olduğunu öğrenebilirsiniz. En kaliteli hizmeti en uygun fiyatlarla sunan kliniğimizden yardım almak için bizimle 7/24 irtibata geçebilirsiniz.
Biyouyumlu bir malzemeden yapılmasıyla zirkonyum kaplama zararlı değildir. Diş etine uyumlu olan zirkonyum, ayrıca iltihaplanma ve diş eti çekilmesi risklerini azaltır. Ayrıca alerji riski de son derece düşüktür. Ancak bazı kişiler alerjik bir bünyeye sahiptir. Dolayısıyla nadir de olsa bazı bünyelerde alerji yapabileceği unutulmamalıdır.
Zirkonyum kaplamalar yapı itibariyle kendileri koku yapmaz. Ancak uygulama hataları, kaplama altında çürük oluşması, ağız hijyeninin gerektiği gibi yapılmaması ve diş eti sorunları nedeniyle kötü koku oluşabilir. Dolayısıyla ağız hijyenine ve düzeni diş kontrollerine maksimum seviyede özen gösterilmesi gerekir. Böylelikle kötü kokuya neden olan faktörden erken dönemde kurtulmak mümkündür.21
Zirkonyum ve e-max kaplamaların kendine has özellikleri, avantaj ve dezavantajları vardır. Dolayısıyla hangisinin kimin için daha uygun bir kaplama türünü olduğunu bu faktörler belirler. Estetik kaygıların ön planda olduğu ve bütçe sorunu olmayanlar için e-max kaplamalar daha cazip bir seçenek olabilir. Bunun yanında dayanıklılık, biyouyumlu yapı ve düşük bütçeli olmasıyla zirkonyum da geniş bir kitleye hitap eder.
Dayanıklı yapısıyla dikkat çeken zirkon diş kolay kolay kırılmaz. Ancak uzun süreli kullanımda malzeme yoğunluğunun azalması, uygulama hataları, travma alması ve aşırı kuvvet uygulanması durumunda kırılmalar yaşanabilir. Dişleri aşırı sıkma, gıcırdatma ve sert kabuklu besinlerin sık tüketilmesi zirkonyum ömrünü kısaltan diğer önemli faktörler arasındadır.
Zirkonyum diş yaptıranların büyük çoğunluğu memnun olduklarını bildirmektedir. Nitekim bu kadar popüler olmasının altında yatan neden de kullanıcı memnuniyetinin yüksek olmasıdır. Zirkonyum biyouyumluluk, sunduğu konfor, uzun ömür ve estetik görünüm ile kullanıcıları işlevsel ve estetik olarak tatmin eden bir diş tedavisidir.