Diş İmplantı
Diş implantı, eksik diş sorunlarını çözmek için kullanılan modern bir diş tedavi tekniğidir. Dayanıklı yapısıyla eksik dişleri doğal ve uzun ömürlü olarak tamamlarken, estetik görünüme de fark yaratır bir katkı sağlar.
İmplant Nedir?
Diş implantı; farklı nedenlerde kaybedilen dişleri tamamlamak için kullanılan bir diş tedavisidir. Vücuda uyumlu maddelerden (genellikle titanyum kullanılır) elde edilen yapay diş kökü ve üzerine kaplama yapılmasıyla uygulanan bir tekniktir.
Bu diş tedavisinde takılan yapay kökler, vida benzeri bir yapıya sahiptir. Matkap benzeri bir araç ile diş eti altına yerleştirilir. Zamanla çene kemiğine entegre olarak çevresindeki dokularla tam bütünleşir. Bu sayede doğal ve uzun süreli bir diş çözümü sunar.
Protez ve köprü diş tedavilerine alternatif olarak geliştirilen diş implantı ile çiğneme, bozuk konuşma ve hızlı kemik kaybına neden olabilen eksik dişler tamamlanır. Protezlerin kullanım zorluğunu ve köprü diş tedavisinin yan dişlere olan hasarını ortadan kaldıran avantajlar sunar.
Son yıllardır popülaritesi gün geçtikçe artan implant, ayrıca ömrünün uzun olmasıyla da ilgi çeker. Ağızda işlevsel ve estetik sorunlara neden olan diş veya dişleri tamamlamada uzun süreli çözümler üretir.
Uzmanı tarafından uygulandığında son derece doğal dururken, çene ve diğer dişlerle son derece uyumlu bir duruş sergiler.
Diş implantı, özellikle çene kemiği bu diş tedavisine uygun olanlar için son başarılı sonuçlar verir. Kişisel tedavi planı ile takılan yapay diş kökleri, çiğneme, konuşma ve boş diş alanı için fonksiyonel çözümler üretir. Ancak bu işlemin, etik değerlerle çalışan, kaliteli malzeme kullanan ve tekniğin püf noktalarına hakim bir klinikte uygulanması şarttır.
İmplant Hangi Materyalden Yapılır?
Titanyum gibi biyolojik yapıya uyumlu malzemelerden tasarlanmış olmasıyla implant diş, ağız yapıları ile mükemmel uyum sağlar. Vücut tarafından yabancı madde olarak görülmez, dolayısıyla reddedilmez. Ayrıca dayanıklı yapısıyla ağız içi sıvılarla etkileşime girdiğinde etkilenmez, dolayısıyla uzun bir ömre sahiptir. Bu özelliği, diş implantının bu kadar popüler yapan nedenlerin başında gelir.
Hasta memnuniyeti odaklı diş implantı klinikleri, diş tedavilerinde uzun ömrü ile sıklıkla titanyum kullanmayı tercih eder.
Doku dostu olan titanyum, çene yapısına ve etlerine zarar vermeyen bir materyaldir. Bunun yanında doku dostu olmasıyla implant işlemi sonrası iyileşme sürecini de hızlandıran bir malzemedir. Gerçek diş benzeri yapısıyla çene kemikleri ve dokularla kısa zamanda entegre olur. Beraberinde son derece doğal bir görünüm sergiler.
Günümüze kadar titanyum ile yapılan yapay kök vakalarında, bu malzemenin bir hastalığa ve alerjiye neden olduğuna dair hiçbir şikayet ve bulgu yoktur. Bu durumda bu materyalin sağlık dostu ve güvenilir olduğunun bir kanıtıdır. İşte gün geçtikçe artan popülerite için bir nedende budur.
Diş implantı yapımında kullanılan diğer bir malzeme de zirkonyumdur. Zirkonyum da titanyum gibi dokuya uyumlu yapısıyla dikkat çeken bir malzemedir. Ancak titanyuma göre yorulma ömrü daha kısadır. Dolayısıyla diş tedavilerinde implant yapımı için titanyum daha fazla tercih edilir.
Bu sayede hem uzun ömürlü hem güvenilir hem de doğal bir görünüm sunan diş tedavisi yaparlar. Dolayısıyla hasta memnuniyetleri yüksek hizmetler sunarlar.Diş tedavilerinde kullanılan materyaller, uzun süreli olması kadar fiyat üzerinde de doğrudan etkilidir. Dolayısıyla diş implantı fiyatı belirlerken titanyum veya zirkonyum kullanılması fiyatı değiştirir. Bunun yanında diş kliniğinin lokasyonu, uzmanın bilinirliği, uzmanın fiyat politikası ve kaç dişe uygulandığına göre fiyatlar değişiklik gösterebilir.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kişisel planlama ile yapılan implant tedavisi, genelde lokal anestezi altında uygulanır. İlk kontrol sırasında hastanın ağız içi yapısı ve mevcut sağlık koşulları değerlendirilir. Hastanın çene kemik yoğunluğunun ve diğer koşullarının bu diş tedavisi için uygun olup olmadığı değerlendirilir.
Bazı durumlarda diş tedavileri için hastanın sağlık koşulları uygundur, ancak çene kemik yoğunluğu azdır. İşte böyle bir durumda kemik grefti yapılarak implant tedavisine başlanabilir. Ayrıca bu süreçte çekilmesi gereken dişler belirlenir ve çekilir. Kemik grefti yapılan eksik dişin tamamlanacağı bölgede yeterli kemikleşme sağlandıktan sonra ise diş implantı işlemleri başlatılır.
Diş implantı tedavisinde ilk muayene de alınan diş ölçülerine uygun olarak yapılan yapay kökler, çene kemiğine yerleştirilir. Lokal anestezi altında olduğundan hasta, vidaların çene kemiğine takılması sırasında hiçbir ağrı ve acı ve ağrı duymaz. Dolayısıyla yapay kökler takıldıktan sonra hasta günlük yaşamına kaldığı yerden devam edebilir.
Yapay diş köklerinin yerleştirilmesinin ardından çene kemiğinin iyileşmesi için 3-4 ay kadar bekleme süresine geçilir. Bu süre, ayrıca yapay kökler çene kemiği ile bütünleşmesi için son derece önemlidir.
Bekleme süresi; diş tedavisi esnasında kişinin biyolojik cevaplarına göre değişebilirken, 6 aya kadar uzayabilir. Bu süreçte, kaplamalar yapılana kadar ise hastanın konuşma ve çiğneme fonksiyonunun aksamaması, ayrıca estetik açıdan rahatsızlık vermemesi için geçici dişler takılır.
Çene kemiği tam iyileştikten sonra ise implant tedavisinin ikinci aşamasına geçilir. Bu aşamada yapay köklerin üzerine porselen veya zirkonyumdan yapılan protezler takılır. Doğal dişe benzer bu malzemelerden yapılan protezler ise eksik dişlerin sayısına göre bir veya birden fazla şekilde gruplar şeklinde olabilir.
İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Birkaç işlem adımından oluşan diş implantı için gereken süre birçok faktöre göre değişir. Uzmanın bu diş tedavi tekniği konusundaki tecrübesi, hastanın sağlık koşulları, eksik diş sayısı ve verdiği biyolojik yanıtlar, bu faktörler arasındadır.
30-60 dakika civarı süren ilk muayene ile başlayan diş tedavisi sırasında bir yapay kökün takılması yaklaşık 30-40 dakika arasında sürer. Kaç tane yapay diş kökü takılacağına bağlı olarak süre uzar. Şayet birden fazla yapay diş kökü yapılacaksa, hastanın ve uzmanın tercihine göre tek seansta veya birkaç seansta takılabilir.
Dental implant yaparken kaplama aşamasına geçilebilmesi için çene kemiğinin iyileşmesi gerekir. Ortalama 3-6 ay kadar süre gerekirken, daha sonra kaplamaların yani üst protezlerin takılması için bir seans gerekir. 15-60 dakika arasında süren bu seansta, önceden ölçüleri alınan dişler, yapay köklerin üstüne yerleştirilir.
Tüm bu aşamalarla gerçekleştirilen implant tedavi sürecinin toplamda 3-6 ay arasında sürdüğünü söylemek mümkündür. Bu tedavinin toplam süresi olup, günümüze kadar olan implant işlemlerinin ortalamaları üzerinden belirlenmektedir. Ancak 2 ayda yapay kök tedavisinin tamamlandığı vakalar mevcuttur.
Dental implant tedavi süresini ayrıca, hastanın aşamalar arasında uzmanın önerilerini ne derece titizlikle uyguladığı da etkiler.
Örneğin üst kaplamalar takılmadan sert kabuklu yiyecekler tüketmek yada ağız hijyenine dikkat etmemek, iyileşme sürecini uzatabilir. Hatta bazı durumlarda yapay kökün yeniden takılması bile gerekebilir. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra gereken revizyon işlemleri de elbette tedavi sürecini uzatan faktörler arasındadır. Ancak uzman diş tedavi kliniklerinden hizmet alınması genelde revizyona gerek bırakmaz.
İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Diş implantı, yüksek başarı oranlarıyla dikkat çekse de herkes için uygun bir diş tedavisi olmayabilir. Nitekim kişinin genel sağlık koşulları veya çene kemiği yoğunluğunun yetersiz olması gibi bazı durumlar, bu diş tedavisi için risk teşkil edebilir. Dolayısıyla ilk muayene esnasında uzmanın yaptığı değerlendirme ile bu diş tedavisi için uygun bir aday olunup olunmadığı belirlenir.
İmplant için uygun adaylar şu kriterleri taşır:
- Eksik diş sorunu için implant tedavisini tercih eden 18 yaş üstü bireyler.
- Travma veya hastalık sonrası diş kaybı yaşayanlar.
- Protez ve köprü diş tedavileri yaptırmak istemeyenler.
- Eksik dişleri için uzun ömürlü ve estetik bir diş tedavisi yaptırmak isteyenler.
- Mevcut sağlık koşulları diş tedavisi yaptırmak için sorun yaratmayanlar.
- Çenedeki kemik hacmi bu diş tedavisi için uygun olanlar.
- İmplant diş avantajlarından yararlanmak isteyen ve gerekli bütçeye sahip olanlar.
Lokal anestezi altında yapıldığından hamileler ve emzirenler için bu diş tedavisi uygun değildir. Kişilerin bu koşulları sona erdikten sonra yaptırmaları önerilir. Yara iyileşme sorunu, kan hastalıkları, kanser, diyabet ve kalp rahatsızlığı olanlara da risk oranları yükselebileceğinden dolayı yapılması önerilmez.
İmplant diş tedavisi için bir üst yaş sınırı bulunmaz. Ancak çene kemiklerindeki erime yüksek oranlarda olabileceğinden ve iyileşme hızı yavaş olabileceğinden dolayı çok ileri yaştaki bireyler içinde uygun olmayabilir. Uzman bir diş hekimi, kişinin genel sağlık durumuna göre başka diş tedavisi önerebilir.
Diş İmplantının Ömrü Ne Kadardır?
Uzun ömürlü titanyum ile yapılmasından dolayı diş implantı, son derece dayanıklıdır. Ancak implant ömrü uzun olsa da ömürlük olmadığı bilinmelidir. İmplant diş ömrü ile ilgili ortalama bir zaman belirtmek gerekirse 20 yıl olduğunu söylemek mümkündür.
Diş implantının bu tekniğin püf noktalarına hakim klinikler tarafından yapılması da diş ömrünü uzatan faktörler arasındadır. Kaliteli malzemeyi ustalığıyla birleştiren bu klinikler, implant ömrünün daha uzun olmasını sağlar. Ancak düzenli diş hekimi kontrollerinin de ömür süresi üzerinde son derece etkili olduğu unutulmamalıdır.
İmplant ömrü üzerinde kişinin çene kemiği yoğunluğu da son derece önemli bir faktördür. Ayrıca kişinin genel sağlık durumu, sigara ve alkol kullanım durumu, dengeli ve sağlıklı beslenmesi gibi daha birçok husus da uzun implant ömrü için kritik değerdedir.
İmplant dişlerin bakımının düzenli ve titizlikle yapılması fa ömür açısından son derece önemlidir. Her ne kadar titanyum dayanıklı bir malzemeden yapılsa da çok sert kabuklu besinler tüketmekten kaçınmalıdır. Böylelikle belirtilen ortalama kullanım süresinin üstüne çıkabilmek mümkündür.
Uygun koşullar sağlayanlar arasında 20 yıl dental implant ömrünü aşanların olduğu bilinmelidir. Bunun yanında birçok faktöre bağlı olarak çok daha kısa sürede değiştirilmesi ve yenilenmesi gerektiği de bir gerçektir. Nitekim yapay diş kökü olsa bile yandaki dişler ve çene yapısından direk etkilenebilir.
Uzun ömürlü diş implantı tedavilerinde en önemli faktörlerden biri materyalin kalitesidir. İmplant diş fiyatı, diğer diş tedavilerine göre daha dayanıklı olması bu materyale bağlıdır. Haliyle fiyatlar diğer protez ve köprü gibi eksik dişleri tamamlayan tedavilere göre daha yüksektir. Ancak sunduğu konfor, doğallık ve uzun ömür gibi avantajlar, bu fiyat farklılığını amorti eder niteliktedir.
Özetle; teknolojik gelişmelerin diş tedavilerine yansıması olan implant, doku dostu bir malzemeyle uygulanmasıyla güvenilir bir diş tedavisidir. Titanyumun dayanıklı yapısı sayesinde 20 yıla varan bir ömre sahiptir. Üstelik eksik dişleri tamamlamak için doğal ve son derece estetik duran bir çözümdür.
Yalıdent olarak komple diş bakımı ve tüm diş tedavileri konusunda uzman bir kliniğiyiz. Her zaman müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir anlayışla hizmet vermekteyiz. Diş sağlığı alanında kişisel beklentilere cevap veren, en etkili çözümleri sunmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda teknolojik gelişmeleri Kavacık ve Beykoz bölgesinde yer alan diş implantı kliniklerimize entegre ediyor, ekimizin eğitimine önem veriyoruz.
Gelişmiş teknolojilerle donanmış yüksek hijyen koşullarına sahip kliniğimiz, diş tedavi süreçlerinde güven ve konfor sunar. İmplant, diş beyazlatma, diş kontrolü, ortodonti, diş dolgusu ve gülüş tasarımı vb. gibi farklı tekniklerde en kaliteli hizmeti verir. Dolayısıyla hastalarımızın konforlu bir ortamda diş tedavilerini yaptırabilmeleri için tüm koşulları en ince ayrıntısına kadar düşüyor ve uyguluyoruz.
Eğer sizde ağız sağlığınız için iddialı bir adım atmak ve rahatça gülmek istiyorsanız diş implantını düşünmenizin zamanı geldi demektir. Çünkü dayanıklı yapısı, doğal duruşu ve konfor sunan kullanım avantajları ile memnuniyet oranları yüksek bir diş tedavisidir. Diş sağlığı alanında en kaliteli hizmeti en uygun fiyatlarla almak için bizimle irtibata geçebilir, aklınıza takılanları sorabilirsiniz.
Diş implantı, hastalık, travma veya çürüme nedeniyle kaybedilen dişleri tamamlamak için yapılan bir diş tedavisidir. Yapay kökler ile uygulanan bu tedavi, protez ve köprü diş tedavilerine alternatif olarak geliştirilmiştir. Kişinin tercihine göre yan dişlere zarar vermemek, çene kemik kaybını önlemek, fonksiyonel olarak iyileşme sağlamak ve estetik açıdan yarar sağlamak için de yapılabilir.
Kişisel bir tedavi planı ile yapılan implant tedavisinde, implant üzerine yapılan dişler genelde fark edilmez. Kişinin diğer diş yapısı, rengi, şekli ve boyutuna benzer olmasıyla son derece doğal durur. İmplant konusunda uzman bir diş hekimi tarafından kalitesi yüksek materyaller ile uygulanmasıyla kişinin ağız yapısına son derece uygundur. Dolayısıyla kişinin doğal dişlerinden ayırt etmek oldukça zordur.
Kemik gelişimini tamamlamış ve diş implantı yaptırmaya engeli olmayan 18 yaş üstü hastalar diş implantı yaptırabilir. Her ne kadar diş implantı için bir üst sınır olmasa bile uzmanın hasta konusunda detaylı bir değerlendirme yapmasında yarar vardır. Çünkü ileri yaştaki bireylerde bazı sağlık ve kemik erimesi sorunlarında risk yüksektir. Dolayısıyla bu faktörlerin ele alınarak implant kararının alınması gerekir.
Diş implantı, kemik gelişimini tamamlamadığı için 18 yaş altındakiler, boyun ve enseden radyoterapi tedavisi görenler, aşırı sigara ve alkol kullananlar, ağız içinde aktif enfeksiyon bulunanlar ve yetersiz kemik gelişimi olanlar için uygun değildir. Ayrıca diyabet, kanser, kan hastalıkları ve hipertansiyon gibi hastalıkları olanlar ile hamile ve emzirenler için yapılması uygun değildir. Ayrıca akıl sağlığı karar verme yetisini engelleyen hastalar için de uygun bir tedavi değildir.
Diş implantları titanyum gibi vücut yapısına uyumlu materyallerden yapıldığı için vücut tarafından reddedilmez. Biyouyumlu bu malzeme, dokular ve kemiklere uyum sağlar, dolayısıyla ret edilme olasılığı çok düşüktür. Ancak kişinin sahip olduğu olumsuz sağlık koşulları, aşırı kuvvet uygulanması, enfeksiyonun varlığı, yetersiz kemik gelişi ile aşırı sigara ve alkol tüketiminde az da olsa reddedilme olasılığı olduğu bilinmelidir.
Diş impantı ömrünün ortalama 20 yıl olduğunu söylemek mümkündür. Ancak bu süreyi uzatıp kısaltan birçok faktör olduğu unutulmamalıdır. Hastanın genel sağlık durumu, uzmanın tecrübesi, kullanılan malzemenin kalitesi, ağız ve diş bakımına gösterilen hassasiyet ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları bu faktörler arasındadır. Ayrıca sağlıklı yaşam alışkanlıkları olanlar ve ağız bakımında titizlik gösterenler arasında 20 yıldan daha fazla implant kullananların olduğu bilinmelidir.
Titanyum gibi dayanıklı bir malzemeden yapılmasıyla implant, doğal diş gibi çürümez. Ancak yapay kökün takıldığı çene kemikleri ve yan dişlerde hastalık gelişmesi, implantı olumsuz yönde etkiler ve ömrünü kısaltır. Dolayısıyla ağız hijyenine titizlik göstermek ve rutin diş