Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, iltihap ve çürük gibi problemlerin tedavisinde kullanılan dental bir yöntemdir. Pulpanın iyileşemeyecek kadar zarar görmesi ve ölmesi durumunda uygulanır. Kök kanalındaki mevcut bütün sinirler alınıp, kanallar şekillendirilerek ideal kanal formu sağlanır. Ardından ise diş bakterilerden arındırılıp en son dolgu yapılarak diş kapatılır.

Kanal Tedavisi Nedir?

“Endodonti” olarak da bilinen kanal tedavisi çürük, enfekte veya iltihaplı dişi onararak geri kazanmak için uygulanan bir diş tedavisidir. Dişteki sinirler ve diş özü (pulpa), çürüme kaynaklı enfeksiyondan dolayı iltihap ya da tahriş olduğunda uygulanır.

Ayrıca pulpa veya sinirler öldüğünde endodontik tedavi yöntemi ile, hasarlı pulpa uzaklaştırılarak diş dezenfekte edilir. Ardından boşalan alan, dolgu materyali ile doldurularak şekillendirilir.

Endodontik tedavi, doğal dişi koruyarak kanalda tekrardan bakteri ve enfeksiyon gelişmesinin önüne geçmek için uygulanır. Dişin iç yapısının olumsuz etkilenmesinin en temel nedeni derin çürüklerdir. Buna kırık, diş minesi çatlağı veya yüze alınan darbe de buna sebebiyet verebilir. Dişteki derin çürüklerin yanı sıra travmanın canlı pulpa veya sinirlere ilerlemesi sonucu köklerde enfeksiyon oluşur.

Endodonti tedavisi, içerisinde sinir ve damarlar bulunan pulpa odasının dezenfekte edilmesidir. Ardından diş kökündeki ucu tıkanarak üzerinin iyi bir şekilde kapatılmasıdır. 

Bu işlem sayesinde, diş içerisine bakterilerin girmesi engellenerek doğal diş kurtarılır. Travma, çatlak veya çürük nedeniyle ölen dişleri, endodonti tedavisi ile kurtarmak mümkündür. Diş kanallarındaki problemler şiddetli ağrı, sıcak-soğuk hassasiyet, şişlik veya renk değişimi ile kendini gösterir. Bu tedavi yöntemi ile tüm bu problemler ortadan kaldırılabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi, sorunlu dişe lokal anestezi uygulanarak ağrı ve acı hissine sebebiyet vermeyen bir işlemdir. Hastaya özel planlanan tedavide, öncelikle kök kanalları ve dişin durumunu öğrenebilmek için röntgen çekilir. 

Enfeksiyon varsa antibiyotiğe gereksinim duyulabilir. Fakat çoğu durumda antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulmaz ve direkt endodontik diş tedavisine başlanır. Endodontik tedavi , dört temel amaca yönelik yapılır ; hangi amaca yönelik yapıldığına göre de işlem adımları değişir.

Mevcut enfeksiyon ve çürük sorunların çözümü: Sorunlu dişin üst tarafından bir delik açılarak işleme başlanır. Dişteki çürük, sızdıran eski dolgu, irin, kalıntı ve enfekte dokular bu alandan çıkarılır.

Diş kanalının şekillendirilmesi: Dişin içi sağlıklı bir şekilde doldurulması gerekir. Bunun için kanallar, bakterilerin girmesini engelleyecek şekilde içi boş ve düz tünel halinde şekillendirilir. Şekillendirme aşamasında ilaç, dezenfektan ve küçük aletlerden yararlanılır.

İşlem, bu solüsyonların kökteki inatçı mikroorganizmalara karşı yüksek düzeyde etkili olması için maksimum 1-2 ay içinde tekrarlanabilir. Bu aşamada diş kanallarının detaylı temizliği çok önemlidir. Öncelikle diş kanalları ilaçlarla iyice temizlenip, dezenfekte edildikten sonra geçici olarak dolgusu yapılır. 

2. randevuda yapılan geçici dolgu çıkarılarak kanalların temizliği, yeterli düzeyde yapılıp yapılmadığına bakılır. Gerek görülmesi halinde tekrar dezenfeksiyon edilip geçici dolgu yapılır. Bu şekilde bir sonraki randevuya kadar beklenir. Şayet ihtiyaç yoksa kalıcı dolgu işlemine geçilir. Kök kanallarının doldurulması: Diş kökündeki sinirlerin ucu kapatılır. Daha sonra kanallar, bariyer oluşturan uzun ömürlü materyalle kalıcı şekilde kapatma işlemi yapılır. Bu şekilde zararlı mikroorganizmaların, tekrardan boş kanallara girmesi engellenir.

Doğal dişi yeniden fonksiyonel hale getirilmesi: Ağız içerisinde oluşan bakterilerin tedavi gören dişe geri sızmasını engellemek gerekir. Bunun için dişi iyice kapatan kuron gibi diş restorasyonu yerleştirilir. Bazı derin çatlak ve derin çürük gibi durumlarda diş yapısı önemli ölçüde zarar görür. Bu durumlarda, altın alaşımlı kuron veya porselen gibi materyaller uygulanarak koruma sağlanır.

Bu diş tedavisi, diş köklerinin durumuna bağlı olarak birkaç seansta tamamlanabilir. Birçok kişi endodonti işleminden korkar. Ancak her geçen gün gelişen teknoloji sayesinde problemli doğal dişleri, konforlu ağrısız ve hasarsız bir şekilde onararak korumak mümkündür.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Diş çürüğü, ağız içerisinde mevcut olan veya tüketilen besinlerden kaynaklanan bakteriler, yavaş şekilde dişteki boşluğa doğru ilerler. Bakteriler buradan kanallar aracılığı ile dokulara, sinirlere ve pulpaya geçer. 

Söz konusu bu mikroorganizmalar sinirleri etkiler, ancak belli bir miktarını tolere edilmediğinde diş ağrısına yol açar. Bu durumda kişinin, kanal işlemine ihtiyacı olduğuna anlamına gelir.

Diş kanal tedavisi kişilerin, bazı diş problemlerini net yaşaması durumunda yapılır. Bu problemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çürük damar ve sinirlerin bulunduğu pulpa tabakasına kadar ilerlemişse. 
  • Travmaya bağlı diş sinirleri ortaya çıkmış veya diş kırılmışsa.
  • İlerleyen enfeksiyondan dolayı iltihabın, sinirlerin dış tarafına taşarak kemiğe kadar ilerlemişse, bu sebeple diş kisti, şişme veya apse oluşmuşsa.
  • Özellikle dişte geceleri çok daha fazla ağrı ve zonklama yaşanıyorsa. 
  • Diş ve çevresinde şiddetli düzeyde apse, ağrı veya şişlik mevcut ise.
  • Soğuk kompleks, diş apsesini büzüştürerek ağrı hissini azaltır. Bu nedenle soğuk uygulandığında diş ağrı hissi azalıyor ve kesiliyorsa.
  • Ağrı 10 dakika kadar sürüyorsa veya ağrı kesici alındığında geçiyorsa.
  • Isı değişimine hassasiyet giderek daha fazla artıyorsa. 
  • Sorunlu dişe sert bir cisimle vurulduğunda acı ve ağrı yaşanıyorsa.

 

Dişi güçlendiren kanal tedavisi, dentinde ve minede gelişen hasarların tamamen giderilmesi için yapılır. Gelişen çürük, diş mine aşınması ve hassasiyet gibi rahatsızlıklar zamanında tedavi ettirilmediğinde diş pulpasın savunmasız hale gelir. 

Savunmasız hale gelen pulpa, bakterilere maruz kalarak enfekte olur. Dişteki iltihaplanma veya derin çürüklerde de bir tedaviye ihtiyaç vardır. Bu problemlerin yaşanması durumunda doğal dişi kurtarmanın en etkili yöntemlerden biri endodontik tedavidir.

Şu kesinlikle unutulmamalıdır; bu problemler tedavi edilmezse ve daha fazla ilerlerse bu tedavi yöntemi ile dişin kurtulma ihtimali çok düşüktür. Aynı zamanda özellikle ağrı ve kanama, yüzeysel çürüklerin varlığını gösterebilir. Bu nedenle ağrıyan her dişe bu tedavi şekli uygulanmaz.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Sorunlu doğal dişi kurtaran bu diş tedavisi %95 oranında başarı gösteren bir dental işlemdir. Dişlerde yaşanan problemlerin seviyesi, şikayetler ile tedavi ve iyileşme süreci gibi durumlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Özellikle çevreden duyulan diş problemlerine yönelik çözüm yollarını, uzman bir hekime danışmadan uygulamak çok tehlikeli ve yanlıştır.

Endodontik tedavi planı, işlem öncesinden sonrasına kadar tam anlamıyla kişiye özel olarak yapılır. Tedavinin kaç gün veya hafta süreceği ve kaç seansta tamamlanacağı, dişin hasarına bağlı olarak değişir. Uzman ilk muayene sırasında genelde, tedavi için ne kadar süreye ihtiyaç olduğu konusunda hastaya bilgi verir.

Genellikle tedavi 1 veya 2 seansta ve en fazla 1-2 ay içerisinde tamamlanır. Eğer dişteki mevcut enfeksiyon, çok yayılmışsa antibiyotik tedavisi yapılması gerekir. Bu tedavinin ardından ise 3 seans şeklinde uygulanabilir.  

Her bir diş, kendine özel kök kanal sistemine sahiptir. Genellikle ön dişlerde, 1 kanal ve kök sistemine, küçük azılarda 2, büyük azılarda ise 2 kanal vardır. Ancak tüm dişler, normalden farklı sisteme sahip olabilir. Bu nedenle tedavinin kapsamı değişirken beraberinde fiyatta farklı olur. Kısaca  kanal tedavisi fiyat bilgisi işlem görecek kanal sayısına göre farklılık gösterir.

Mevcut sağlam diş dokusu dikkate alınarak diş üzerine yalnız dolgu işlemi yapılabilir. Ya da metal veya zirkonyum destekli porselen bir kron yapılabilir. Özetle; tedavi fiyatı, dişin problem ciddiyetine göre değişir.

 Dişin konumu, seans sayısı ve kullanılan teknolojilerde fiyatı direk etkileyen faktörler arasındadır. Dişe yapılacak restorasyon ve diğer işlemlerde ayrıca tedavi ücretini belirlemede son derece önemlidir. Kanal tedavisi fiyatını ayrıca tedavinin yapıldığı klinik ve konum da belirler. Ancak her zaman yüksek fiyatlı bir işlem en iyi sonucu verir şekilde düşünülemez. Çünkü müşteri memnuniyeti kazanan klinikler, en kaliteli hizmeti en cazip fiyatlarla verebilir.

Kanal Tedavisinin Ömrü Ne Kadardır?

Kanal tedavisi ileri düzeyde sorunlu dişin kurtarılarak yeniden işlevsel hale getirilmesi için en son uygulanan tedavidir. Başarı oranı % 95’in üzerinde olan tedavi, diş pulpası temizlenip üzerine dolgu yapıldığında uzun ömürlüdür. 

Tedavinin bitiminden sonra ağız bakım ve temizliğinin doğru şekilde yapılması dişlerin ömrünü uzatır. Ancak birçok nedene bağlı dolgu kırılabilir veya düşebilir. Bu gibi sorunların çözümü için hemen tekrardan dolgu yapılması şarttır. Aksi halde açıkta kalan kanal, enfeksiyon kaparak diğer dişlere yayılabilir.

Uygulanan endodontik işlemde, iltihaplı doku ve sinirler alınır. Böylece diş, dış etkenlerden etkilenmez ve uyarılmaz. Fakat uygulamadan önce ağrılı ve enfeksiyonlu bölgede, operasyondan sonra hafif seviyede ağrı olabilir. Böyle bir durumda hekim önerisi doğrultusunda ağrı kesici kullanılarak hassasiyet gidermek mümkündür.

Bu diş tedavisi sonrası iyileşme sürecinde hastaların, bir takım noktalara dikkat etmesi gerekir. Böylece kök tedavisi gören dişler ömür boyu sağlıklı olarak kullanılabilir.

Operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Tedavi sürecinde işleme devam edilen diş mümkün olduğunca kullanılmamalıdır.
  • İlk 3 gün aşırı sıcak ve soğuk yiyecek veya içeceklerden uzak durulmalıdır. 
  • Seanslardan sonra minimum 3 saat yeme ve içmeye ara verilmelidir.
  • İşlem gören diş tamamen iyileşene kadar dişe baskı uygulayan sert ve kabuklu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. 

Özetle kanal tedavisi olan diş, düzenli ve özenli bakılıp, doktor kontrolleri aksatılmadığı sürece yıllar boyu sorunsuz kullanılır. Diğer diş tedavilerine oranla bu işlem, daha invaziv ve biraz daha zor bir uygulamadır. Dolayısıyla dişlerin bu denli zor bir invaziv bir tedavi görmemesi için ağız hijyenine çok dikkat edilmelidir. Ayrıca rutin diş kontrollerini yaptırarak dolgu gibi daha kolay müdahaleler Yalıdent diş kliniği olarak İstanbul Beykoz ile Kavacık bölgesindeki diş klinikleri ile hizmet vermekteyiz. Uzman kadromuz ile birlikte her geçen gün güçlenerek ve büyüyerek daha fazla hastanın diş sorunlarını çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz.

Amacımız, alanında uzman ve kendini her gün geliştiren diş hekimlerimizle hastalarımıza hizmet sunmaktır. Tüm kadromuz çağdaş bilimin ışığında, günümüz teknolojilerine dair yetilerini her daim yeniler ve kullanır. Tüm hastalarının istek, beklenti ve sorunlarını anlayıp ona göre bir tedavi planı oluşturur. Diş tedavilerinizi canınızı acıtmadan büyük bir özenle yapmayı ilke edinir.

Modern kliniğimizde, ağız ve diş sağlık problemlerinize multidisipliner bir yaklaşımla en iyi çözümleri sunuyoruz. Kanal tedavisi gibi birçok diş tekniği ile, sağlığınızı korumak, estetik görünümünüzü iyileştirmek ve yaşam konforunuzu artırmak için buradayız.

Kanal tedavisi lokal anestezi altında yapılır. Bu nedenle işlem esnasında ağrı ve acı hissesine neden olmaz. Diş etine iğne ile lokal anestezi uygulanırken sadece 1-2 saniyeliğine hafif bir acı hissi yaşanabilir. Ancak tedaviden sonra hastanın, ilk 1-2 gün acı hissetme olasılığı vardır. Bazı işlemlerde ise dişte spontane olarak ağrı gelişebilir iken, o diş ile çiğnemekte zorluk yaşanabilir.