Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma, dişlerde oluşan leke ve sararmaların giderilmesi için kullanılan yöntemleri ifade eder. Kozmetik bir çözüm olan bu yöntemler, dişlerin rengini açarak temiz bir görüntü sunar. Beraberinde kişiye daha hoş, estetik ve bakımlı bir görünüm kazandırır.

Diş Beyazlatma Nedir?

Herkes kendine özel farklı diş rengine sahiptir, ancak doğal dişlerin renk tonu zamanla yaşam alışkanlıklarına bağlı değişebilir. Özensiz kişisel ağız bakımı, yeme ve içme gibi faktörler, zaman içerisinde dişlerde sararma, lekelenme ve koyulaşmalara yol açar. İşte bu leke ve sararmaları gideren diş tedavisine diş beyazlatma işlemi denir. 

Dişlerin rengi, diş dokusu tarafından emilen boyar maddeler ile diş yüzeyine bulaşır ve diş yüzeyinde lekeler oluşmasına neden olur. Ayrıca diş renginde koyulaşmaya yapısal bozukluklar veya bebeklik döneminde kullanılan bazı ilaçlarda neden olabilir. Tüm bunlarda dişlerde koyulaşmaya ve sararmalara sebebiyet verir.

Yukarıda sıralandığı gibi dişlerde renk değişimi ve lekelenmeler birçok farklı nedenden dolayı oluşabilir. Ancak beyazlığını kaybeden dişleri daha beyaz ve parlak yapmanın güvenli yolları vardır. İşte beyazlatma işlemi, diş minesinde görülen renklenmelerin özel işlemler uygulanarak ortadan kaldırıldığı bir kozmetik yöntemdir.

Bu kozmetik yöntemler sayesinde dişler, mevcut renginden daha açık renge ulaşır. Dişleri tamamen parlak bir beyaz yapmasa da, var olan renginden birkaç ton fazlasını açabilir. Dolayısıyla kişinin görünümünde olumlu bir fark yaratır. 

Ülkemizde bazı güzellik salonları, dişleri beyazlatma konusunda hizmetler sunar. Ancak bu işlemler uzman bir diş hekimi tarafından yapılmadığı takdirde ağız ve diş sağlığını riske atma olasılığı yüksektir. 

Aynı zamanda beyazlatma seti ile evde uygulanabilecek işlemler de yüksek risk taşır. Bu nedenle diş beyazlatma tedavisi, sadece uzman bir hekim tarafından doğru şekilde yapıldığı takdirde güvenlidir.

Kısaca rengi değişen dişler, kişiyi estetik görünüm açısında sıkıntıya sokabilir. Dolayısıyla bu sorunların giderilmesi ile beyaz parlak gülüşlere sahip olmak herkesin özgüvenini yerine getirir. Beraberinde ise sosyal iletişimini güçlendirir.

Diş Beyazlatma Yöntemleri

Ağız sağlığını önemseyen ve estetik bir gülüşe sahip olmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu yöntemlerden biri diş ağartma işlemidir. Bu kozmetik yöntemler, dişlerin daha temiz, bakımlı ve hijyenik görünmesinin ilk adımlarından biridir.

Diş beyazlatma yöntemleri, kişinin ihtiyaç ve beklentilerine seçilir. Çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen diş sararma ve lekelenmelerini, kısa sürede kolaylıkla temizleyebilen bu yollardan yaygın olarak kullanılanlar şu şekildedir;

Ev Tipi (Home Bleaching) Beyazlatma

Beyazlatma işlemi kişinin ağız içi ölçüsüne göre hazırlanan özel plaklar yardımı ile yapılır. Hazırlanan plağa hidrojen peroksit veya karbonat peroksit %10–15 oranında uygulanır. Gün içinde kişi, beyazlatmada etkili özel jel bulunan plak takar. Bu plak, günde 4-6 saat kullanılırken, etkili olması için yaklaşık 10-15 gün tekrarlanması gerekir. Ya da 8-10 gün boyunca gece uykusunda da kullanılabilir.

Office Bleaching (Ofis Beyazlatma)

Ofis bleaching işlemi diş kliniğinde yapılan bir yöntemdir. Kısa süren bu işlemde, diş hekimi diş etlerine koruyucu bir madde ve dişlerin yüzeyine de özel bir beyazlatma jeli sürer. Ardından ise lazer veya UV ışını ile jel aktifleştirilirken 1 saat kadar beyazlatma işlemi yapılır. Güvenli olan bu yöntem, ortalama 1 saat kadar sürerken, asla diş minesine zarar vermez.

Kanal Tedavisi Gören Tek Diş Beyazlatma

İç beyazlatma olarak bilinen bu işlem, sadece renk değişimine uğrayan ve cansız dişler için uygulanan bir alternatiftir. Dişlerde, kanal tedavisine bağlı gelişen travma ile renk değişimi oluşur. Diş dolgusu sökülür, içerisine belli bir miktarda jel uygulanır, ardından ise geçici dolgu yapılır. Diş içerisinde bir süre bekletilen beyazlatıcı, istenilen renk değişimi ulaşıncaya kadar değiştirilir veya çıkarılır.

Ev ve Ofis Olarak Kombine Beyazlatma

Hem klinik hem de evde uygulanan bir beyazlatma işlemidir. Klinik ortamda uygulanmasının ardından evde 2-3 günlük bir beyazlatma işlemi ile desteklenir. Böylelikle dişlerin hedeflenen beyazlığa ulaşması sağlanır.

Kaplama Beyazlatma

Diş bleaching işlemleri, doğal diş rengini birkaç tondan daha fazla açabilir. Diş teli haricinde dişlerin konumunu ve şeklini değiştirmek isteyenler için ise kaplamalar farklı bir alternatif olabilir. 

Bu işlemde, dişlerin ön yüzeyine ince bir materyal yerleştirilerek yapılır. Ancak bu tedavi, kişinin ağız sağlığı ve isteğine bağlıdır. Aynı zamanda uzun yıllar kullanıma uygun olmasıyla ilgi çeken bir tekniktir. 

Bilinmelidir ki; en etkili ve en iyi diş beyazlatma işlemleri, uzman bir diş hekimi tarafından yapılanlardır. Diş hekiminin kontrolünde yapılan tüm yöntemler, her zaman en etkin ve en güvenli olanıdır. Böylelikle diş ve diş etleri hasarı olmadan beyaz dişlere kavuşmak mümkündür.

Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Beyaz dişler, genel olarak daha fazla dikkat çeker. Bu da daha parlak ve beyaz diş tercih edenlerin sayısını artırır, beraberinde ise kişileri bir arayışa yönlendirir. Bunun yanında bazı durumların varlığında ise beyazlatma uygulamalarına ihtiyaç duyulur. Farklı renk tonlarında dişlere sahip olanlar için de diş hekimi çeşitli beyazlatma uygulamalarının yapılmasını önerebilir.

Popüler bir kozmetik yöntem olan diş beyazlatma işlemi, dişlerin sarılığını ve lekelerini  gidererek doğal beyazlığa kavuşmasını amaçlar. Profesyonel beyazlatma yöntemleri sayesinde, kişinin istediği beyaz ve parlaklıkta gülümsemeye kavuşması mümkündür.

Dişlerin beyazlamasına yönelik yapılan uygulamalar, diş hekimleri tarafından bir takım işlemlerle yapılır. Diş hekimi ilk olarak kişinin ağız içerisinde yara, çürük, çatlak, diş taşı veya kırık olup olmadığına bakmak için muayene eder. Bunun nedeni ise işlemde kimyasal maddeler ve beyazlatma ajanları kullanılmasıdır.

Bu ajanların çürük diş veya açık yaradan vücuda girme olasılığı yüksektir. Aynı zamanda diş taşı temizlenmeden uygulanan işlemlerde başarısız sonuçlar elde edilebilir. Çünkü taşların bulunduğu bölümlere ajanlar işlemez. Bu nedenle ağız kontrolünün iyi bir şekilde yapılması ve mevcut sorunların giderilmesi son derece önemlidir.

Diş bleaching, özel hazırlanan jellerin dişlerin yüzeyine sürülerek, lazer veya ışık kaynağı aracılığı ile reaksiyonu hızlandırılarak yapılır.

Beyazlatma yönteminin işleyiş şekli oksidasyon ve redüksiyonun bir tepkimesidir. İşlem esnasında uygulanan maddeler sayesinde oksijen ortaya çıkar. Renksiz substanslar, dişlerin renklenmesine yol açan maddelerle yer değiştirerek beyazlamayı oluşturur.

Profesyonel  bir işlem, daha etkili ve hızlı sonuçlar almayı sağlar. Bu işlemler profesyonel yöntemlere sahip kliniklerde yapıldığında etkisi yüksek ve uzun süreli olarak kullanılır. Ayrıca diş minesine de zarar vermez.

Diş Beyazlatma Ne Kadar Kalıcıdır?

Sararmış ve lekelenmiş dişlerini beyazlatmak için çoğunluk, makine, boya bant, bant ve beyazlatıcı jel gibi ürünler hakkında araştırma yapar. Beyazlatma için aranan bu yöntemler, hiçbir şekilde sağlıklı değildir. Çünkü evde bilinçsizce yapılan beyazlatmalar, dişlerde kalıcı hasarlara yol açabilir.

Dişlerin doğal beyazlığına kavuşabilmesi açısından işlemler, kesinlikle bir diş doktoru tarafından gerçekleştirilmelidir. Diş hekimi kontrolü ve bilgisi dışında bu tür ürünlerin kullanılmaması her zaman kişinin yararınadır. Çünkü bilinçsizce uygulandığında daha büyük diş ve genel sağlık sorunlarına neden olabilir. 

Öncelikle diş bleaching işleminde, kişinin beklentileri ve dişlerin renk değişimleri göz önünde bulundurulur. Genel olarak sararmış dişler, bu yöntemlerin uygulanması sayesinde beyaz ve parlak bir görüntüye kavuşur. 

Fakat ağız içinde mevcut eski kaplama, dolgular veya ileri yaşa bağlı olarak ciddi renklenmeler oluştuğunda beyazlama etkisi daha düşük olabilir. Dolayısıyla bu konuda bir diş hekiminin değerlendirmesi oldukça önemlidir. Kolay bir muayene ile beyazlamanın ne kadar etkili olacağını öğrenmek mümkündür.

Dişleri beyazlatmak için uygulanan işlemin etkisinin ömür boyu sürmesini beklemek yanlış olur. Ayrıca herkeste diş bleaching uygulamasının etki süresi farklıdır. Bunun yanında dişlere bir kez beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra bunun, kesinlikle leke ve renklenmenin tekrarlamayacağı anlamına gelmeyeceği bilinmelidir.

Dişlerde zaman içerisinde çeşitli sebeplere bağlı olarak sararmalar oluşur. Diyetteki bazı içecek ve gıdalar ile tütün ve kimi ilaçlar dişlerde sararma ve lekeye neden olabilir. Özellikle de rutin ağız ve diş bakımının yeteri kadar yapılmaması, çay ve kahve gibi lekeye neden olan içeceklerin sık tüketilmesi dişlerin doğal beyazlığını kaybolmasını sağlar. 

Fakat genelde uygulama sonrasında diş hekiminin önerilerine uymak, renklendirici yiyecek ve içeceklerden minimum 1 hafta uzak durmak gerekir. Çünkü diş minesinin hücreleri, beyazlatma ajanının etkisinden dolayı açıktır ve buda renklenmeye neden olabilir. Bunlara uyulduğu ve iyi bir ağız bakımı yapıldığı takdirde  6 ay ila 1 yıl arasında dişler beyazlığını korur. 

Ayrıca tekrarlayan leke ve renklenmeleri, yeniden yapılan diş beyazlatma işlemi ile gidermek mümkündür. Çok sık yapılması pek önerilmiyor olsa da diş hekimin belirlediği periyotlarda beyazlatma yapılabilir. Ve böylelikle dişlerde tekrardan doğal bir beyaz görünüme kavuşma sağlanabilir.

Diş Beyazlatma İşlemi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş hekiminin önerdiği ve onayladığı metotlara uyduğu sürece, beyazlatma işlemi oldukça güvenli bir uygulama olarak kabul edilir. İşlem genelde, uzman tarafından bireylerin ihtiyaç ve isteklerine en uygun beyazlatma yöntemi seçilerek yapılır. Bu noktada ayrıca hastanın önerilen ürünlerin kullanım talimatına bire bir uyması son derece önemlidir.

Bleaching sonrası parlak beyaz dişleri korumak için doğru bir koruma yöntemi kullanmak ve bakım yapmak son derece önemlidir. İşte beyaz gülüşlerin ömrünü uzatan etkili ipuçları:

  • Renk koruyan diş macunu kullanmak: Renk koruyucu ve beyazlatıcı diş macunları, beyazlatma işleminin etkisini daha fazla uzatır. Diş yüzeyindeki mevcut lekeleri giderirken, ayrıca yeni lekelerin oluşmasını da önler. Bu tür macunların bileşeninde genelde az da olsa aşındırıcı bir madde yer alır. Bu özelliği sayesinde diş minesine hiçbir zarar vermeden beyazlığını korur.
  • Renk verici yiyecek ve içeceklerden uzak durmak: Kahve, kola, çay, çikolata, sigara, vişne, salça, karamel, renkli sos ve kırmızı şarap gibi ürünler dişlerde renklenmelere yol açabilir. Renk veren bu tür ürünlerden özellikle işlem bittikten sonra 3-4 gün uzak durulmalıdır. Ayrıca ilerleyen günlerde tüketilmesi durumunda dişleri hemen fırçalamak ve ağzı suyla çalkalamak leke oluşumunun önüne geçilebilir. Ayrıca kalem gibi sert aşındırıcı ürünler çiğnemek renklenmeye ve hassasiyete yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
  • Diş ve ağız bakımını düzenli yapmak: Günde minimum 2 defa dişleri fırçalamak ve düzenli şekilde diş ipi kullanmak gerekir. Düzenli ve özenli ağız bakımı ile dişlerde plak ve bakteri oluşumunu azaltarak beyaz rengini korur. Rutin bir ağız bakımı, bleaching işleminin etkisini daha uzun sürmesini sağlar.
  • Ağız gargarası yapmak: İçeriğinde florür bulunan ağız gargarası, diş minesini güçlendirir. Böylece dişleri renklenmelere karşı korur ve daha dayanıklı bir hale getirir. Ayrıca, ağızdaki bakteri oluşumunu minimize ederek diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde çok etkilidir.
  • Diş hekimi kontrollerini ihmal etmemek: Diş hekimi, dişlerin parlak beyazlığını korunması açısından kişiye özel önerilerde bulunabilir. Bununla birlikte ağız ve diş sağlığını düzenli kontrolünü yapar. Böylece olası bir sorunda dişlerde erkenden teşhisini yaparak gerekli olan tedaviyi yapar.

Yukarıda sıralanan bakım ve koruma yöntemlerini kolaylıkla yapmak mümkündür. Talimat ve önerilere uyulması durumunda bu kozmetik diş hekimi uygulamasının etkileri daha uzun sürer. Aksi takdirde renklenme ve lekeler yeniden oluşarak beyazlatma işlemini tekrarlayabilir. 

Bununla birlikte diş beyazlatma ücreti, kişinin gereksinim duyduğu yönteme göre  farklılık gösterir. Fiyat aralığı için muayene ve tedavi yöntemi belirlendikten sonra en sağlıklı bilgiye ulaşmak mümkündür.  

Özetle; diş beyazlatma işlemi farklı nedenlerle dişlerdeki leke ve sararmaları tedavi eder. Ancak acemi eller tarafından gerçekleştirildiğinde yanlış uygulamalar sonucu dişlerin ve diş minesinin zarar görmesine yol açabilir. Bu nedenle beyazlatma işlemini, işinde profesyonel ve uzman bir diş hekimine yaptırmak çok önemlidir.

Yalıdent diş kliniği olarak, ağız ve diş sağlığını korumak adına ihtiyaç duyulan tüm hizmetleri uzman kadromuzla hastalarımıza sunuyoruz. Beykoz ve Kavacık bölgesinde yer alan diş kliniklerimiz de ağız sağlığı alanında hijyenik, güvenilir ve kaliteli şartlarda en iyi hizmeti vermekteyiz.

Yalıdent ailesi olarak öncelikle kişinin diş sağlığını, durumunu, istek ve beklentilerini göz önünde bulundurmaktayız. Bu doğrultuda kişiye özel en uygun yöntemi belirleyerek operasyonu gerçekleştiriyoruz.  Güncel teknolojiden yararlanarak diş bakımı ve tedavisinde en kısa sürede en kaliteli ve modern çözümler sunuyoruz. Diş beyazlatma gibi işlemler ile sağlıklı parlak beyaz gülüşlere sahip olma imkanı veriyoruz.

Diş beyazlatma, diş hekiminin talimat ve önerileri doğrultusunda uygun ürünler  kullanıldığı sürece güvenli bir yöntemdir. Fakat ürünlerin yanlış ve aşırı kullanımı, diş minesinin zarar görmesine ve dişlerin hassas olmasına yol açabilir. Diş beyazlatıcıların etkin maddesi hidrojen peroksit, en uygun ve en doğru miktarda uygulandığında son derece güvenli işlemlerdir.