Diş Kaplaması

Diş kaplaması, estetik kaygıların ve sağlık problemlerin giderilmesinde sıklıkla tercih edilen bir dental tedavidir. Kişiye özel tedavi planıyla yapılırken, ince materyal tasarlanarak dişin yüzeyine uygulanır. Bu sayede dişlerin görünümü ve işlevini geri kazandırır.

Diş Kaplaması Nedir?

Diş kaplaması, dişin ön yüzeyine uygulanan bir dental tedavi şeklidir. Dişlerde aralık, düzensiz diş dizilimi, çatlak, renk kaybı ve mine aşınması gibi sorunların giderilmesi için uygulanır. Böylece dişlerin eski görünümünü geri kazandırır.

Diş kaplama, diş çürüğü, boşluk ve dolgu kırığı gibi problemlerin çözümü için de yapılabilir. Yüksek koruyucu ve en işlevsel diş tedavilerinden birisidir. Diş yüzeyinde aşırı renk değişikliği veya ciddi form kaybında da yapılabilen fonksiyonel bir kaplama türüdür.

Diş Kaplaması Nasıl Yapılır?

Dental tedavi için problemli diş veya dişlere işlem yapılmadan önce bir takım hazırlıkların yapılması gerekir.

Bu hazırlıklar, işlem görecek dişe gerekli alanın oluşturulmasını amaçlar. Dişlere yapılan kaplamalar, işlem görecek diş sayısı ile kaplamanın çeşidine göre 1 ila 10 güne kadar sürer. 

Diş kaplaması tedavi aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Uzman diş hekimi, gerekli muayene ve ayrıntılı bir inceleme yapar.
  • Kaplama yapılacak diş veya dişlerin ölçüsü alınır.
  • Hastanın istek ve şikâyetine göre kaplamanın malzeme türü seçilir.
  • Laboratuvar ortamında, talep edilen boyut ve renkte hazırlanma işlemleri yapılır. Bu çalışmalar ayrıca diş sayısı ve kaplama materyaline göre 1-2 haftalık bir süreç içerisinde sonlanır. 
  • Kişiye özel kuron hazırlığı aşamasında, dikkatli bir şekilde dişlerin temizlenmesi çok önemlidir. Özellikle ilgili dişteki eski dolgu ve çürük tamamen temizlenerek enfeksiyon ve ağrı oluşumunu önlenir. Temizliğin ardından dişin şekil oluşumunu sağlayarak kaplamaya uygun hale getirilir.
  • Diş kaplaması yapılmadan önce hazırlanan kalıp, geçici olarak yerleştirilerek bir süre kullanılır. Bu sürede dişin kalıpla uyumuna, doğru ve konforlu kullanıma bakılır. Ayrıca bir sorun olup olmadığına bakılır ve eğer varsa sorun tespit edilerek tedavisi yapılır.
  • İlgili dişin ön yüzeyindeki mine tabakası, dental tedavinin yapılabilmesi için yaklaşık yarım mm. kadar taşlama işlemi yapılır. Ancak sadece bazı dişlerin ön yüzeyinin taşlanması yeterli değildir. Bu gibi durumlarda kişinin ağrı ve acı hissetmesini engellemek için lokal anestezi altında dişin küçülmesi için yan tarafları törpülenebilir.
  • Tüm bu hazırlıkların ardından kişiye özel hazırlanan kuron, özel bir yapıştırıcı ile dişe uygulanır. Ardından yapıştırıcının sertleşmesi için lazer ışını kullanılır kaplamanın kalıcılığı sağlanarak uygulama sonlandırılır.

 

Kaplama süreci, işlem sırasında hiç bir sorun gelişmemesi durumunda genellikle 3 seansta tamamlanır. Ancak kişinin genel durumu, estetik beklentileri ve isteklerine göre bu süreç değişebilir. Ayrıca kaplama diş yaptıranların, yemek yeme konusunda herhangi bir kısıtlama yapmalarına gerek yoktur ve günlük hayatlarına hemen dönebilir.

Bununla birlikte tüm işlemlerin bitmesinin ardından dişlerin ön kısmında yapıştırıcının kalıntıları kalabilir. Bu kalıntılar, birkaç diş fırçalama ile aşınarak kaybolur. Kaybolmayan kalıntılar söz konusu ise hekimle görüşülerek temizlemesi sağlanabilir.

Diş Kaplaması Kimlere Yapılır?

Diş kaplaması, diş eti ile diş yapısı yeteri kadar sağlıklı ve sağlam olan kişilere uygulanabilen bir dental tedavi yöntemidir. Ancak iltihap ve diş eti çekilmesi gibi diş eti hastalıkları olanlar, kaplamadan önce sorunlu bölge muhakkak tedavi edilmelidir. 

Kaplama tedavisinde ayrıca, diş köklerinin sağlıklı olması son derece önemlidir. Çünkü yüksek düzeyde diş hasarı ve  diş eti çekilmesi olan dişlere kaplama yapmak pek uygun değildir. Dolayısıyla ilk kontrolde uzman tarafından bu yönde detaylı bir muayene yapılır.

Dişlere uygulanan kaplamanın yapılmasında belirli bir yaş aralığı sınırlaması yoktur. Fakat diş hekiminin zorunlu görmemesi durumunda gelişme döneminde olan çocuklar ve 18 yaşın altındaki gençlere kaplama yapılması önerilmez.

Elbette 18 yaşından büyük ve gelişimini tamamlamış kişiler, bu tedavi şeklini tercih edebilir. Beraberinde tek veya daha fazla dişe uygulanması mümkündür. Bu işlem sayesinde dişteki bazı basit problemler çözümlenerek kötü görüntüyü ortadan kaldırır.

Kaplamalar, yeteri düzeyde ağız ve diş sağlığının yapılması durumunda çok uzun yıllar boyunca sorunsuz şekilde kullanılabilir. Dolayısıyla uzun ömürlü bir kullanım için rutin ağız ve diş kontrollerinin yapılması önemlidir.Ancak kaplamalarda herhangi bir problem olması durumunda değiştirilmesi gerekebileceği bilinmelidir.

Diş kaplaması işlemine uygun kişileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Estetik kaygısı olan kişilere yapılan bir prosedürdür. Dişte renk ve şekil bozukluğu gibi genel görünümü olumsuz etkileyen durumlarda bu dental tedavi önerilir. Estetik görünümün etkileyen kalıcı leke, renk farklılığı, şekil bozukluğu, hizalama veya kısa diş problemi olanlar.
  • Dişlerinde çatlak, aşınma, kırık ya da çürük olanlar. Ciddi düzeyde çürümüş veya kırık, aşınma ve çatlamış dişler, dolgunun yada farklı bir tedavinin gerekli onarımı ve koruma sağlamadığı durumlarda uygulanabilir. 
  • Kök kanal tedavisi olanlar. Kök kanal tedavisi yapılan dişin yapısı, çoğunlukla  zayıflar. Bu nedenle kaplama yapılarak yapısı korunarak güçlendirilebilir.
  • Eksik diş veya dişleri olan kişiler. Bir yada birden fazla diş eksikliğinin olması durumunda diş köprüsüne ihtiyaç vardır. Bu durumlarda, diş köprüsünün yapılabilmesi için genellikle kaplamaya ihtiyaç duyulabilir.

 

Sonuç olarak kaplama, dişteki estetik ve fonksiyonel problemlerin giderilmesi için uygulanan ideal bir dental tedavi şeklidir. Şekil bozukluğu, çürük, kırık, aşınma veya renklenme gibi probleme karşı en etkili çözümler sunar. Bu tedavinin başarılı ve uzun ömürlü kullanılabilmesi için diş eti sağlıklı olmalı ve düzenli ağız-diş bakımının yapılması oldukça önemlidir.

 

Diş Kaplamalarının Çeşitleri Neler?

Dişlere yapılan kaplamalar, birçok farklı yöntemle uygulanabilen bir tedavi şeklidir. Ancak hangi yöntemin uygulanacağı kişinin durumu, beklenti ve isteklerine göre farklılık gösterir. Bu kaplama çeşitlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Zirkonyum Kaplama

Diş bakımı ve estetiği konusunda pek çok kişi tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Metal içermeyen zirkonyum kaplama, uzun ömürlü kullanıma sahiptir. Sağlam ve kuvvetli yapısı, sıcak-soğuğa dayanıklı olmasının dışında kolay kolay kırılma ve aşınma yapmaz.

Porselen Kaplama

Diş kaplama yöntemleri arasında sıklıkla tercih edilen bir materyaldir. Porselen, yarı saydam ve ince yapıdadır. Bu özellikleri sayesinde dişe doğal bir görünüm verir. Porselen kaplama 10 yıl ve üzerinde kullanıma uygunluğu ile uzun ömürlü bir türdür.

Lamine Diş Kaplama

Lamine kaplama gülüş tasarımında sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Porselen diş restorasyonu olan bu kaplama türünün kalınlığı 0.1 – 0.4 mm arasında değişir. Çok ince yapıda olmasına rağmen yüksek estetik görünüm ve çok sağlam bir seramiktir.

Emax Kaplama

E-max kaplama, dişlere hem doğal hem de estetik bir görüntü verir. İçerisinde metal bulunmadığı için metala  alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Işık geçirgenliği olan yarı saydam yapıdadır ve bu nedenle doğal görünüm açısından kişilerin beklentilerini yüksek oranda karşılar. 

Kaplama Dişlerin Ömrü Ne Kadar?

Uzun yıllar kullanılabilen kaplama, ağız ve diş sağlığının yanı sıra etkileyici gülümsemeler için kullanılan bir diş restorasyonudur. Birçok çeşidi bulunun bu yöntem, 10 yıl ve daha uzun yıllar kullanıma uygundur. Bu nedenle kişiler tarafından güvenle tercih edebilir. 

Dayanıklılığı ve kullanım süreci kişiye özel uygulanan kaplamanın türü ve yapılan işleme göre değişebilir. Bunların yanı sıra kişinin kullanım şekli ve ağız-diş hijyenine özen göstermesi de dayanıklılık süresini etkiler.

Diş kaplama işlemi yaptırdıktan sonra ağız ve dişlerin bakımı çok dikkatli yapılmalıdır. Bunun yanı sıra rutin diş muayenelerinin aksatılmadan zamanında yapılması gerekir. Uzun yıllar dayanıklı ve sağlıklı şekilde kullanmak için kalem gibi sert cisimler ısırılmamalıdır. 

Aynı zamanda ön dişlerle yiyecek veya buz ısırılıp çiğnenmemelidir. Eğer darbe içeren herhangi bir spor yapılıyorsa, diş gıcırdatma veya sıkma gibi eylemler söz konusu ise mutlaka gece plağı ve ağız koruyucu kullanılmalıdır. Böylelikle yıllarca sağlıklı ve estetik bir gülüş kazanmak mümkündür. 

Kaplama Yapılan Dişler Çürür mü?

Sağlam yapıya sahip kaplama malzemesi çürüme yapmaz. Ancak altındaki doğal dişler, çürüme sorunu ile karşı karşıya kalabilir.

Bu nedenle, doğal dişlerde çürüklerin olmaması için kaplama işleminde önce ve sonrasında prosedürlerin yerine getirilmesi çok önemlidir. Kaplama yapılan doğal dişler, işlem aşamasında çatlak, kırık veya çürük gibi problemler varsa etkilenebilir. İşlem öncesi var olan çürük, uygun bir şekilde tedavi edilmezse alt dokulara yayılma olasılığı yüksektir.

Bu sebeple diş hekimleri, kaplama öncesi genellikle diş çürüklerini tedavi ederken dişin yapısını da düzeltir. Dişin sağlıklı bir yapıya sahip olması, hem kaplamanın uzun süre sağlıklı kullanımı hem de tedavinin başarısı açısından çok önemlidir.

Dolayısıyla, kaplama yapılan doğal dişler çürüklere karşı kolaylıkla korunabilir. Fakat diş hekiminin önerdiği şekilde ağız ve diş bakımına dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda, rutin diş kontrollerini yaptırmak ve ağız hijyenini sürdürmek diş sağlığı açısından en önemli faktörlerden biridir.

Diş Kaplamasının Avantajı Nedir?

Diş kaplaması, estetik görünüm ve kusursuz gülümsemenin yanında iyi bir ağız ve diş sağlığına sahip olmayı sağlar. Dişlere yapılan kaplamalar uzman bir hekim tarafından kişiye özel ve en uygun şekilde yapıldığı takdirde hiçbir probleme yol açmaz. Aksine ağız ve dişlere faydalar sağlar. 

Hem doğal hem de estetik bir görünüm sunan bu tedaviler, biyouyumlu malzemeler uygun şekilde yapıldığında alerjik reaksiyonlara yol açmaz. Eksik veya çarpık diş yapısına sahip olan kişiler için diş tellerine alternatif bir seçenek olabilir. Ayrıca doğal dişlere oranla çok daha güzel bir görüntü sağlarken leke tutmaz. Kısacası dişlerin daha parlak ve daha güzel göstererek görünümünü iyileştirir.

Özetle; diş kaplaması, fonksiyonel ve estetik amaçlarla dayanıklı malzemelerden üretilerek dişlerin üzerine yerleştirilen tedavilerdir. Kaplama prosedürü, problemli dişin ön yüzeyine farklı malzemeler kullanılarak kaplanır. Genellikle ince malzemeden üretilen diş renginde ince bir kabuk şeklindedir ve birçok farklı avantaja sahiptir. 

Sağlam ve kaliteli yapısının yanı sıra iyi bir ağız ve diş bakımı ile yıllarca kullanıma uygundur. Fonksiyonel kullanım olanağı sunan bu tedavi şekli, ayrıca doğal ve güzel görüntüsü ile estetik gülüşler sunar.

Yalıdent olarak tüm diş tedavileri ve bakımı alanında uzman diş hekimi kadromuzla hizmet veriyoruz. Ağız ve diş sağlığı konusunda verdiğimiz kaliteli hizmetlerle, köklü ve sorunsuz şekilde çözümler sunuyoruz. Beykoz ve Kavacık bölgesinde yer alan diş kliniklerimizde diş kaplaması gibi birçok diş tedavisini başarıyla uyguluyoruz. Yüksek donanımlı ve devamlı kendini yenileyen ekibimizle müşteri memnuniyetini ön planda tutuyor, ağız sağlığına değer veren müşterilerimize en kaliteli hizmeti en cazip fiyatlarla veriyoruz.

Çürük diş kaplaması, genellikle var olan dişin çürük kısmı en uygun şekilde temizlenmesi ile başlar.  Ardından dişin boyutu ve şekli düzeltilerek üzerine kaplaması uygulanır. Böylelikle dişin hem dayanıklı ve sağlamlığı artırılır hem de daha estetik doğal bir görünüm kazandırılır.