Estetik Dolgu (Bonding)
Hasarlı dişlerin tedavisinde sıklıkla uygulanan estetik dolgu(bonding), diş yüzeyi korunarak yapılan bir işlemdir. Sorunlu dişleri işlevsel ve estetik olarak dişleri iyileştiren bir etki yaratır. Hastanın daha hoş ve çekici diş yapısına kavuşmasını sağlar, beraberinde özgüvenini artıran etkiler yaratır.
Estetik Dolgu Nedir?
Kompozit dolgu olarak da anılan estetik diş dolgusu, son yıllarda sıklıkla gündeme gelen bir diş tedavisidir. Restoratif diş tedavileri arasında anılan bu teknik, porselen veya kompozit ile uygulanabilir, ancak avantajlarıyla kompozit daha sıklıkla kullanılır.
Dişlerinde çürük, kırık, çatlak, renkte sararma ve lekelenme olan kişiler için son derece etkili bir diş tedavisidir.
Beyaz dolgu olarak da bilinen bu dolgu tekniği, hem ön hem de arka dişlere yapılabilir. Çürüklerin tedavisinde sıklıkla kullanılsa da dişlerin boyut ve şeklini değiştirmek amacıyla da uygulanabilir bir tekniktir.
Ağız hijyeninin doğru ve etkin şekilde sağlanamadığı durumlarda ortaya çıkan diş sorunları, kişiyi hem işlevsel hem de estetik olarak rahatsız eder. Bu ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla sürekli yeni diş tedavi teknikleri geliştirilir. İşte estetik diş dolgusu, bu yenilikçi diş restoratif teknikleri arasındadır.
Doğal diş yapı ve rengine benzer bir madde olmasıyla sıklıkla kompozit ile uygulanan estetik diş dolgusu, kısa tedavi süresi ile de dikkat çeker. Ayrıca kompozitin kolay şekil alması sayesinde uzmanın işinin kolay ve pratikçe yapmasına imkan tanır.
Dayanıklı ve basınca dirençli bir malzeme olmasıyla kompozit estetik diş dolgusu, son derece popülerdir. Lokal anestezi altında yapılan bu işlem anında hastanın ağrı ve acı hissetmemesi sayesinde ise son derece konforludur.
Estetik amaçla yapılan diş dolgusu veya diğer bir tabirle bonding, diş yüzeyinde kesme ve törpüleme gibi bir işleme gerek duymamasıyla da orijinal dişe hasar vermez. Bunun yanında dolgunun dişe yapıştırılmasında kullanılan bizotaj uygulaması sayesinde ise son derece doğal durur. Ve yapılan dolgu kolay kolay düşme yapmaz.
Estetik Dolgu Nasıl Yapılır?
Basit ancak etkili adımlarla gerçekleştirilen estetik diş dolgusu genelde tek seansta tamamlanan bir işlemdir. İşlem adımları uzmandan uzmana farklılık gösterse de genelde birbirine çok yakındır. Öncelikle hastanın dişleri detaylı bir şekilde muayene edilir. Böylelikle diş ve diş eti sorunları tespit edilir.
Estetik amaçla yapılan bu diş dolgu uygulaması öncesi hastaya lokal anestezi yapılmaktadır. İşlem yapılacak dişin bulunduğu alan ince bir enjektör ile anestezi maddesi verilir. Bu sayede hasta dolgu yapılırken acı ve ağrı gibi rahatsızlıklar hissetmez. Dolayısıyla diş tedavi sürecini daha konforlu bir şekilde geçirebilir.
Çürük ve dişler temizlenirken, kompozit dolgu maddesi dişe göre şekillendirilir. Ardından bizotaj uygulaması yani dolgu maddesinin yuvarlatılmasını sağlayan teknikle dişe yapışması sağlanır. Bu teknik sayesinde dolgu maddesi dişe daha kuvvetli bir şekilde bağlanır. Düşme ve kırılma riski minimize edilir.
Dolgu malzemesinin ışık yardımı ile dişe yapıştırılması ile bonding işlemi sonlandırılır. Hastanın dişleriyle ısırma hareketi yapması istenir, böylelikle dolgu prova ettirilir. Şayet rahatsız eden kısımlar varsa düzeltilir ve cilası atılır. Ardından ise hastaya diş bakımı ve hijyeni konusunda bilgilendirme yapılır ve işlem sonlandırılır.
Estetik diş dolgusu, uzmanı tarafından uygulandığında kişinin orijinal dişlerinden ayırt edilemeyecek kadar doğal durur.
Ayrıca, son derece sağlam yapısı ile dayanıklıdır. Uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Ancak, ağız hijyenine ve rutin diş kontrollerine azami özen göstermek uzun ömür için kritik değerdedir.
Estetik dolgu; kompozitin biyouyumlu bir malzeme olması, diş yapısı ve rengine benzerliği ile gülüş tasarımı gibi birçok kozmetik diş uygulamasında kullanılan bir yöntemdir. Çocuklarda görülen diş kırılmalarında etkili sonuçlar verir. Sağlık ve çevre dostu yapısıyla güvenle uygulanabilir.
Estetik Diş Dolgusu Kimlere Yapılır?
Çocuklar, adölesanlar ve yetişkinlere uygulanabilir olmasıyla estetik diş dolgusu, son derece geniş bir kitleye hitap eder. Diş doku dostu bir malzeme ile yapılması ve hızlı çözümler üretmesi ile her geçen gün daha fazla uygulanan bir tekniktir. Gerek diş gerekse diş etlerinde hiç bir zarar vermemesi sayesinde ise güvenilir bir tedavi yoludur.
Estetik bu diş tedavisinin uygun olduğu kişi ve koşullar şu şekildedir:
- Dişlerinde çürük, aşınma ve kırık olanlar.
- Eski dolgularından memnun olmayanlar.
- İşlevsel ve estetik olarak dişlerinde iyileşme isteyenler.
- Etkili sonuç veren ve güvenilir bir diş tedavi tekniği arayanlar.
- Diş beyazlatma işlemlerinin yetersiz olduğu lekelenme ve sarılık sorunu yaşayanlar.
- Diş boyunu uzatmak isteyenler.
- Dişleri aralık olup bu durumdan rahatsız olanlar.
- Travma sonrası dişlerinde hasar oluşanlar.
- Daha beyaz, parlak ve doğal diş görüntüsüne kavuşmak isteyenler.
- Şekil ve boyut olarak daha estetik bir diş görüntüsü hedefleyen ve estetik dolgu için gerekli bütçeye sahip olanlar.
- Diş görüntüsünden memnun olmayan, hızlı, etkili ve uzun ömürlü bir diş tedavisi arayanlar.
Lokal anestezi altında yapılan estetik diş dolgusu, minimum risk ve yan etki içerse de bazı koşullarda yapılması uygun değildir. Emzirme ve hamilelik döneminde yapılması önerilmez, bu koşullar sonlandıktan sonra yapılması uygundur.
Bunun yanında anestezi maddesine alerjisi olanlar, kanama bozukluğu bulunanlar ve kalp hastalığı gibi ciddi kronik rahatsızlıkları bulunanların, şayet uzman onay veriyorsa diş dolgusu yaptırmasında yarar vardır.
Çocuklarda ise yapılması bir ihtiyaç ise kompozit gibi biyouyumlu dolgu maddeleri ile yapılabilir. Bu bağlamda diş dolgusunun hemen hemen her yaş için uygun olduğunu söylemek mümkündür. Sağlıklı, güvenilir ve hızlı çözüm sunan bir diş tedavisi olarak geniş bir kitleye hitap eder.
Estetik Diş Dolgusu Neden Tercih Edilir?
Yenilikçi bu diş dolgusu türü, güzel bir gülüşe kavuşmak isteyenler için etkili ve hızlı bir çözümdür. Özellikle uzmanı ve kaliteli malzeme ile uygulandığında tatmin edici sonuçlar elde edilir. Özellikle son zamanlarda bu diş tedavisini bu kadar popüler yapan ise hastalara sunduğu işlevsel ve estetik avantajlardır.
Estetik diş dolgusu yani bonding uygulamasının hastalara sunduğu avantajlar şunlardır:
- Doğal diş ile uyumlu olmasıyla dışarıdan bakıldığı zaman anlaşılmaz.
- Estetik ve çekici diş görüntüsüne kavuşturur.
- Diş yüzeyi ve diş etlerine zarar vermez.
- Diş dokusuna uyumlu malzemelerle yapılır, son derece güvenli bir diş tedavisidir.
- Alerji riski son derece düşüktür.
- Basınca dirençli ve dayanıklı yapısıyla uzun yıllar sorunsuz kullanılır.
- Düşme ve kırılma yapmaz.
- Kişisel tedavi planı ile uygulanırken kişinin diş rengine uyumludur.
- Sararmış ve lekeli dişleri için diş beyazlatmanın yeterli olmadığı kişilerde istenilen sonucu verir.
- Kırık, çürük, sararmış, ayrık ve çatlak dişler için hızlı ve etkili çözümler sunar.
- Uzun tedavi seanslarına ihtiyaç duyulmamasıyla konforlu bir tedavi süresi sunar.
- Bakımı ve temizliği doğal dişe benzer, bu sayede kişinin hayatını kolaylaştırır.
- Estetik dolgu fiyatı altın ve amalgam dolgulara göre daha düşüktür. Kişilere cazip fiyat avantajı sunar.
Estetik diş dolgu; günümüzün sürekli yükselen trendlerinden biri olan her zaman estetik ve hoş görünme isteklerine cevap vermek için geliştirilen bir dolgu çeşididir. Ancak bazı kişiler için avantajlı olmayabilir.
Estetik diş dolgusunun örneğin çok fazla doku kaybı yaşanan ya da kanal tedavisi yapılan uğramış dişlere uygulanması önerilmez. Çünkü doku kaybı yaşandığından yetersiz kalabilir. Dolayısıyla zirkonyum dolgu bu tür durumlarda daha uygun olabilir. Uygulanıp uygulanmayacağına ise ancak uzman detaylı diş muayenesi sonrası karar verir.
Estetik Dolgunun Ömrü Ne Kadar?
Her yapılan diş tedavisi ve estetik iyileştirmenin bir ömrü vardır. Ancak bu ömür süresi farklı faktörlerde doğrultusunda uzayıp kısalabilir. İşte estetik dolgu ömrü de her ne kadar etkileyen faktörlere bağlı olarak değişse de genelde uzun ömrülü olduğunu söylemek mümkündür.
10-15 yıl arasında değişen estetik diş dolgusu ömrü, uzmanın bu tekniği uygularken gösterdiği kabiliyet, tecrübe, kullanılan malzeme, kişinin mevcut sağlık koşulları, diş çürüğüne olan yatkınlığı ve ağız bakımına gösterdiği hassasiyet derecesinde değişir.
Estetik diş dolgusu ömründe tüketilen besinlerde önemlidir. Fındık gibi sert kabuklu besinleri tüketmek, kalem benzeri materyalleri çiğnemek, tırnak yemek gibi alışkanlıklar dolguların ömrünü kısaltır. Dolayısıyla dolgu yaptıran kişilerin bu alışkanlıklarından vaz geçmeleri yararlarına olur.
Diş gıcırdatma ve sıkma gibi alışkanlıklar varsa onlarında en kısa zamanda tedavi edilmesi önerilir. Çünkü dişe fazla basınç uygulanmasına neden olan bu alışkanlıklar, diş dolguların zarar görmesine ve ömrünün kısalmasına neden olabilir. Dolayısıyla dolgu yaptırmadan önce bu konular ile ilgili tedavinin olmak gerekir.
Rutin diş kontrolleri de diş dolgusu ömrünü uzatan sağlıklı yaşam alışkanlıkları içerisindedir. Böylelikle dişlerle ve dolguda olan sorunlar, en kısa zamanda tespit edilebilir. En erken süreçte bu sorunlu dişlerin tedavisi yapılarak, diğer sağlıklı dişlere ve dolguya zarar vermesi önlenebilir.
Ayrıca kalitesiz malzemeden yapılan dolgularda kullanım ömrü her zaman kısa olacaktır. Dolayısıyla sadece düşük estetik dolgu fiyatı ele alınarak klinik ve uzman seçimi yapılması yanlıştır. Kaliteli hizmeti en iyi fiyatlarla veren klinikler seçmeye özen gösterilmesi gerekir. Bunu da uzman veya kliniğin referanslarına bakarak ve hastaların tecrübelerinden yararlanarak yapabilmek mümkündür.
Özetle estetik dolgu, dişlerdeki, kırık, çatlak, ayrık, çarpıklık ve renk sorunlarına estetik çözüm getiren bir diş tedavisidir. Sıklıkla kompozitten yapılan bu dolgu çeşidi, tercihe göre porselen ile de uygulanabilir. Tedavi süresinin kısa ancak ömrünün uzun olması ile son derece ilgi gören bir tekniktir. Ayrıca dişleri sadece estetik olarak değil işlevsel olarak da iyileştirir. Ancak bu teknikte uzman bir diş hekimi tarafından uygulanmasına özen göstermek gerekir.
Yalıdent olarak profesyonel ekip, son teknolojik cihazlar ve ultra hijyenik koşulları bir çatı altında topladık. Hastalarımızın sağlığı, güveni ve memnuniyeti adına tüm detayları ince eleyip sık dokuduk. En iyi fiyatlarla en kaliteli hizmeti vermek için sürekli kendimizi yeniliyoruz.
Eğer estetik dolgu konusunda merak ettikleriniz varsa, bizi arayabilir pratikçe randevu oluşturabilirsiniz. Diğer diş tedavileri konusunda bilgi alabilir, diş sorununuzun çözümüne yönelik en doğru ve uygun teknikle tedavi olabilirsiniz.
Estetik diş dolgusu çoğunlukla lokal anestezi ile uygulanmasıyla tedavi esnasında şikayetlere neden olmaz. Hasta ağrı ve acı hissetmez. Ancak tedavi süreci sonrası hafif ağrı ve sancı hissedilmesi gayet doğaldır. Bu ağrı ve sancılar ise hafif ağrı kesiciler ile yönetilebilecek seviyededir. Ve çoğunlukla birkaç gün sonunda tamamen geçer.
Tedavi edilmediğinde ortodontik sorunlar ağız sağlığı hatta genel sağlığı olumsuz yönde etkiler. Çene kilitlenmeleri, eklem ağrıları, diş eti hastalıkları, diş çürükleri, çiğneme sorunları ve konuşma sorunları riskini arttırdığı hastalıklar arasındadır. Ayrıca estetik açıdan kişiyi rahatsız ederken, özgüvenini ve sosyal ilişkilerini zayıflatabilir. Dolayısıyla erken dönemde teşhis ve tedavisinin yapılması müthiş değerlidir.
Estetik dolgu, biyouyumlu bir madde olan kompozit veya porselen malzeme ile uygulanmasıyla son derece güvenli ve sağlıklıdır. Genelde alerji yapma riski son derece düşüktür. Çevre diş dokularını korur ve zarar vermez, bunun nedeni dişe kimyasal olarak sıkı sıkıya bağlanmasıdır. Çocukların diş çürüklerinde kullanmak için uygun bir diş dolgusu türüdür.
Estetik dolgu yapılırken dişin hazırlanma aşamasında lokal anestezi yapılır. Anestezik madde ince bir enjektör yardımıyla işlem yapılacak dişin diş etine enjekte edilir. Bu işlem minimum seviyede batma hissi oluşturur. Vurulan bu iğne dişin temizlenme ve doldurulma sırasında acı ve ağrı hissedilmesinin önüne geçer, daha konforlu bir diş tedavi süreci yaşatır.
Dayanıklı ve basınca dirençli malzemeden yapılan estetik diş dolgusu kolay kolay kırılmaz. Fakat aşırı basınca maruz kalması ve travma sonucu kırık veya çatlak oluşabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla diş sıkma ve gıcırdatma gibi alışkanlıklar varsa en erken zamanda tedavi edilmelidir. Ayrıca kalem ve fındık gibi sert maddeler çiğnemekten ve dişleri kurcalamaktan kaçınılmalıdır.