Lamine Kaplama
Lamine kaplama; porselenden(genelde) hazırlanan yaprak şeklindeki kaplamaların diş yüzeyine giydirilmesi şeklinde yapılan bir işlemdir. Milimetrik olarak dişlerde inceltme gerektiren bu işlem, dişleri son derece estetik ve mükemmel gösterir.
Lamine Kaplama Nedir?
Restoratif diş tedavi türü olan lamine kaplama, dişleri estetik ve işlevsel olarak iyileştiren bir tekniktir. Doğuştan veya farklı nedenlerle sonradan dişlerde oluşan kusurları kapatma da, son derece mükemmel işleyen bir uygulamadır. Özellikle son yıllarda oldukça popüler olan kozmetik diş tedavileri arasında yer alır.
Lamine diş, diş görüntüsünden hoşnut olmayanların beklentilerini karşılamak amacıyla geliştirilmiş yenilikçi bir diş tedavisidir. Bu diş kaplama türünde materyal genelde porselendir, ancak başka malzemeler de kullanılabilir. Dişe giydirilecek kaplamalar ince yaprak şeklinde milimetrik hassasiyetle hazırlanır. Bu sayede son derece doğal ve hoş durur.
“Laminate veneer” olarak da bilinen bu diş tedavisi, özellikle ayrık ve seyrek dişlerin görüntüsünün iyileştirilmesinde yaygın olarak kullanılır. Diş boyutunda bir küçültme yapma gereksinimi olmadan diş rengi ve boyutunu değiştirme imkanı sunar. Kişiye özel üretilen lamine diş kaplama sayesinde ise gülüş estetiğini, üst düzeyde uygulama imkanı sunar.
Lamine kaplama yaparken diş boyutunda bir oynamaya gerekse olmasa da, diş yüzeyinde hassas bir inceltme işlemi yapılır. Çünkü kaplama malzemesi her ne kadar ince olsa da, doğal diş ile birleşince hacim kazanır.
İşte bu hacim kazanma durumu özellikle dış tarafta ve iri diş yapısına sahip olanlarda kaba durur. Beraberinde ise doğallığı bozar ve hoş durmaz. Dolayısıyla diş yüzeyinde hassasiyetle yapılması gereken bir inceltme işlemine gereksinim duyulur.
Lamine diş, yaprak zirkonyum, yaprak porselen ve kompozit lamine olarak üç türü bulunmasıyla farklı beklenti ve ihtiyaçlara cevap veren bir tekniktir. Parlak yüzeyi sayesinde leke tutmaması ve kolay temizlenebilir olmasıyla hasta memnuniyeti yüksektir. Nitekim bu yöndeki beklenti ve ihtiyaçlara mükemmel cevap verir.
Dişlerin şeklini, konumunu ve rengini iyileştirmek isteyenler için lamine diş kaplama başarı oranları yüksek bir tekniktir. Nispeten diğer kaplama türlerine göre daha maliyetlidir. Ancak sunduğu estetik ve fonksiyonel iyileşmeler bu maliyet yüksekliğini tolere eder niteliktedir.
Lamine Kaplama Nasıl Yapılır?
Her diş tedavisinin olduğu gibi lamine diş tekniğinin de kendine has işlem adımları vardır. Laboratuvar ortamında önceden hazırlanabilmesi ile son derece hızlı ilerleyen bir tedavi sürecine sahiptir. Nitekim gülüş estetiğini iyileştirmek isteyenler için son derece pratik bir çözüm yoludur.
Lamine diş kaplama için ilk işlem adımı uzman tarafından yapılan detaylı bir muayenedir. Bu muayene esnasında hastanın beklentileri öğrenilir. Ayrıca ağız sağlığı durumu ve mevcut sağlık koşulları incelenir.
Ayrıca ağız içi ve dışı fotoğraflar ile panoramik röntgen çekimi yapılır. Böylelikle oransal olarak kişiye yakışacak lamine diş teknikleri belirlenir. Yapılan değerlendirme sonuca göre ise hasta, teknik, süre ve fiyat üzerine bilgilendirilir.
Muayene esnasında dişlere törpüleme işlemi yapılır. Bu törpüleme işleminde dişler, 0,3-0,7 mm arasında inceltilir. Lokal anestezi altında olan hasta törpülenme esnasında herhangi bir acı ve ağrı hissetmez. Dolayısıyla son derece konforlu ve rahat bir süreç geçirir.
Bunun yanında temizlenmesi ve tedavi edilmesi gereken dişler varsa sorunsuz hale getirilir. Ardından ise dişlerin ölçüsü tekrar alınır. Alınan bu ölçüler ise yaprak porselen kaplamaların yapılması için diş laboratuvarına gönderilir.
Dişleri törpülenen hastaya, laboratuvardan kalıcı kaplamalar gelene kadar geçici protez takılır. Bu sayede hem estetik hem de işlevsel olarak rahatsız olmaz. Hem de diş yüzeylerinin törpülenmesinden dolayı artan diş hassasiyeti, çiğneme esnasında şikayetlere neden olmaz.
Laboratuvarda dişler yaklaşık olarak 4 gün ile bir hafta arasında değişen sürede hazır hale gelir. Kaplamaların çıkma zamanına göre hastaya randevu verilir. Bu randevuda hasta, lamine diş kaplamayı prova eder. Şayet sorun yoksa onay verir, ardından ise özel yapıştırıcı ile kaplamalar sabitler.
Tecrübeli bir diş hekimi tarafından yapıldığında genelde ikinci seansta kaplamalar dişin ön yüzlerine sabitlenir. Ancak nadir de olsa bazı durumlarda revize edilmesi gerekebilir. Bu durumda diş laboratuvarına düzeltilmek üzerine geri gönderilebilir. Ardından ise birkaç gün sonra alınarak hastaya takılır ve sabitlenir.
Uzman son olarak lamine dişleri sabitlenen hastaya dişlerin bakımı ve temizliği üzerine bilgi verir. Bu bağlamda, doğru bakım ve temizlik için gereken püf noktaları anlatır. Ve kullanması gereken ürünler hakkında tavsiyelerde bulunur. Böylelikle kaplama işlemi 2-3 seansta tamamlanmış olur.
Lamine Kaplama Kimlere Yapılır?
Estetik olarak dişlerin iyileştirilmesinde etkili sonuçlar veren lamine diş kaplaması için 18 yaş sınırı aranmaktadır. Bu sayede hastaların, kemik gelişimlerini tamamlanmış olması hedeflenir. Böylelikle daha uzun süreli ve başarılı sonuçlar veren diş kaplama işlemleri yapılabilir.
Lamine diş kaplamaları genelde şu kişi ve durumlarda uygulanır:
- Ön dişlerinde estetik durmayan diş dolgulardan rahatsız olanlar.
- Dişleri çok fazla aşınmış olanlar.
- Doğuştan ve gelişimsel olarak dişleri çarpık olanlar.
- Diş araları ayrık ve açık olanlar.
- Dişlerinde çatlak olanlar.
- Dişlerinde renk sorunu ve lekelenme olanlar, beyazlatma tedavileri yeterli olmayanlar.
- Travma sonrası dişlerinde kırık oluşanlar.
- Dişlerinde pozisyon bozukluğu olanlar.
- Estetik olarak daha hoş dişlere kavuşmak isteyen ve lamine diş için gerekli bütçeye sahip olanlar.
Dişlerin doğal yapısını bozmadan yapılabilen lamine diş kaplama, pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Bu sayede sigara, kahve ve çay gibi lekeleri kolay kolay tutmaz. Tek bir dişe uygulanabileceği gibi birden fazla dişe de kolayca uygulanabilir.
Basınca ve kırılmaya karşı dirençli bir malzemeden yapılmasıyla uzun ömürlü bir diş tedavisidir. Tedavi bittikten sonra dikkat edilmesi gerekenlere hassasiyet gösterildiğinde uzun yıllar sorunsuz kullanılabilir. Bu özelliği sayesinde ilgi gören bir diş kaplaması türüdür. Ancak bazı durumlarda uygulanması önerilmez.
Diş yüzeylerinin törpülenirken rahatsızlık hissedilmemesi için lokal anestezi ile uygulanır. Dolayısıyla kişinin anestezi almaya engel bir sağlık koşulunun olmaması gerekir. Örneğin hamilelik ve emzirme gibi koşullar lamine diş kaplaması yaptırmak için engel teşkil edebilir. Bu koşullar ortadan kalktıktan sonra yaptırılması önerilir.
Sağlıklı mine dokusu yeterli olmayan diş yapısına sahip kişiler, dişlerinde aşırı çarpıklık olanlar, diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlıkları yaşayanlar, çürük oluşma riski yüksek olanlar ve ağız hijyenine dikkat etmeyenlere uygulanması önerilmez. Çünkü tedavi sonucu başarısız olma riski yüksektir. Ayrıca diş ömrü de daha kısa olur.
Lamine Kaplama Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Lamine kaplama tedavisinin ne kadar süreceği kişiden kişiye değişebilir. Çünkü işlem süresi üzerinde birçok faktör rol oynar. Kaç dişe kaplama yapılacağı, hasta için gereken ek diş tedavileri, uzmanın tecrübesi ve diş laboratuvarının doluluğu en fazla etkili olan faktörler arasındadır.
Ortalama olarak 2-3 hafta arasında değişen lamine diş tedavi süresi, muayene, planlama, hazırlık ve kaplamanın takılması gibi aşamalarla ilerler. Seanslar arasında ise genelde 5-6 gün süre vardır. Ancak bu bazı durumlarda daha uzun süre gerekebilir.
Örneğin; hastanın ağız sağlığını tehdit eden diş ve diş hastalıkları bazen daha uzun tedavi gerektirir. Bu hastalıkların tamamen tedavi edilmesi ve öyle kaplamaya geçilmesi gerekir. Nitekim uzun süreli bir diş tedavisine gerek olan hastalarda, kaplama diş tedavileri de elbette daha uzun sürer.
Diş laboratuvarının yoğun olması da işlem süresini uzatan faktörler arasındadır. Her ne kadar uzman genelde aynı diş laboratuvarı ile çalışsa da bazı dönemlerde yoğunluk yaşanabilir. Böyle durumlarda kaplamalar gelmediği için hastanın daha uzun süre beklemesi gerekir. Ancak bu genelde nadir yaşanan bir durumdur.
Bunun yanında bazı durumlarda revize edilmesi gereken kaplamalar tedavilerinde süre elbette buna bağlı olarak uzar. Ancak bu diş tedavi tekniği üzerine tecrübeli bir uzmanda bu genelde yaşanmaz. İşte tecrübeli bir diş hekimi seçmenin de önemi burada kendini gösterir.
Son teknolojiler ile daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilen diş tedavileri, hastaların zamanını verimli kullanmaya sağlar. Kişiye özel üretilen kaplamalarda işte bu gelişmiş teknolojilerin ürünüdür. Hassas ölçümlemeler sonucunda seri ve pratik bir şekilde kaplamalar tasarlanır ve çıkar. Bu özelliği ile de uzun süren sıkıcı diş seansları geri de bırakır.
Lamine Kaplamasının Ömrü Ne Kadar?
Ağız hijyen ve bakımında doğru uygulamalar lamine diş kaplama ömrünü de uzatır. Diş yüzeyine güçlü yapıştırıcılar ile yapıştırılan kaplamalar kolay kolay düşme yapmaz. Bu uzun ömürlü olarak kullanılmasına olanak tanıyan bir özelliktir.
Bazı faktörler ve hususlar diş kaplamaları ömrü üzerinde etkili bir rol oynar. Bu faktörlere dikkat edilmesi durumunda kaplamaların düşebileceği bilinmelidir. Örneğin sert kabuklu besinleri dişler arasında kırmak kaplamanın düşmesi için bir neden olabilir.
Ortalama 5-15 yıl arasında olduğu bilinen lamine diş ömrü, bu faktörlere bağlı olarak değişir. Rutin diş kontrolleri, ağız hijyenine dikkat etmek, diş gıcırdatma ve sıkma sorunları, ve sert gıdalar tüketilmesi işte bu faktörler arasındadır.
Ayrıca bazı kişiler diş hastalıklarına daha yatkındır. Diş çürükleri yaşama olasılıkları yüksek olan kişiler de kaplama ömrü elbette daha kısadır. Dolayısıyla bu kişiler için diş kaplama tedavisi genelde pek önerilmez.
Ağız hijyenine gösterilen özen ve sert kabuklu besinleri tüketmekten kaçınarak maksimum 15 yıl öngörülen kaplama diş ömrü uzatılabilir. Ancak ağız hijyeninde doğru uygulama ve kaliteli malzemenin de kullanım ömründe etkili faktörler olduğu unutulmamalıdır.
Sağlıklı bir ağız yapısına sahip kişiler genelde lamine dişlerini de daha uzun süre kullanır. Kök ve yan dişler sağlıklı olacağından dolayı genelde kaplama altındaki dişlerde sağlıklıdır. Dolayısıyla kaplamalarını maksimum ömür süresi boyunca sorunsuzca kullanabilir.
Özet olarak lamine diş kaplama; dişlerin daha bakımlı, sağlıklı ve estetik görünmesi için yapılan kozmetik bir diş tedavisidir. Yaprak şeklinde kompozit veya porselen kaplamaların, diş yüzeyine güçlü özel yapıştırıcılar ile yapıştırılmasıyla uygulanır. Pürüzsüz yüzeyi ile leke tutmayan bu kaplamalar, dayanıklı yapısıyla da uzun ömre sahiptir. Ancak bu tekniğin uzmanı tarafından kaliteli malzeme ile yapılması şarttır.
Yalıdent olarak Beykoz ve Kavacık bölgesinde bulunan diş kliniklerimizde ağız sağlığında çığır açan uygulamalar yapmaktayız. Etkili ve başarılı sonuçlar veren gülüş tasarımı, diş dolgusu, kanal tedavisi ve implant gibi yenilikçi diş tedavilerini en kaliteli şekilde en cazip fiyatlarla hastalarımıza sunmaktayız.
Tecrübeli uzman kadromuz, yüksek teknolojik cihazlarla donatılmış kliniklerimizde, daha fazla kişiye hizmet vermek amacıyla her bir detayı en iyi ayrıntısına kadar planlamaktadır. Bu bağlamda, kişisel tedavi planı uyguluyor, hastalarımızın memnun şekilde kliniğimizden ayrılmasana odaklanıyoruz.
Eğer sizde daha estetik bir diş için lamine kaplama yaptırmak veya alternatif diş tedavi teknikleri neler öğrenmek istiyorsanız bizimle irtibata geçebilirsiniz. Pratikçe randevu oluşturabilir, sizi rahatsız eden diş sorunlarınızdan kolayca kurtulabilirsiniz. Üstelik uzmanlarımızdan tedavi sonrasında, etkili bir ağız sağlığı için neler yapabileceğinize dair bilgiler alabilirsiniz.
Lamine diş kaplama fiyatları klinikten kliniğe ve diğer bazı faktörlere göre farklılık gösterir. Kaç dişe kaplama yapılacağı, kliniğin fiyat politikası, uzmanın bilinirliği, lokasyon kaplama fiyatını etkileyen faktörler arasındadır. Ayrıca kullanılan malzeme kalitesi ile ek diş tedavilerine ihtiyaç olup olmadığı da fiyat üzerinde diğer bir etkili faktördür.
Zirkonyum kaplamalar malzemesi dolayısıyla daha pahalı olsa da sunduğu avantajlar daha fazladır. Özellikle biyouyumlu yapısı ve yüksek dayanıklılığı ile yaygın olarak tercih edilir. Uzman diş hekimi ile görüşerek hangi kaplamanın kişi için uygun olduğu daha net bir şekilde belirlenebilir. Ayrıca tercihler kişisel beklenti ve ihtiyaçlara göre de değişebilir.
Estetik olarak daha hoş duran bir diş için lamine kaplamalar ön iki dişe uygulanabilir. Diş arasındaki boşluklar, kırık ve çatlak dişler ve dişlerdeki renk değişiklikleri için mükemmel sonuç veren bir kaplama türüdür. Ancak kişinin ön iki dişine uygulanmasının uygun olup olmadığına ancak uzman daha net bir görüş sağlayabilir. Dolayısıyla ilk muayene esnasında belirlenmesi gerekir.
Yaprak şeklindeki kompozit veya porselen ile kaplanan diş iyi bir ağız hijyeni ile genelde koku yapmaz. Ayrıca iyi yapıştırma işlemi ile dişin hava ile teması tamamen kesilir ve kaplama oynamaz. Ancak iyi yapıştırılmadığında veya doğru hijyen sağlanmadığında diş ve diş eti hastalıkları gelişebilir. Beraberinde ise kaplama altındaki diş çürüyebilir.
Lamine diş kaplaması, dişlerde estetik olduğu kadar işlevsel olarak da iyileşme sağlar. Dolayısıyla lamine diş ile doğal diş ile aynı şekilde yemek yenebilir. Yani çiğneme işlevinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Fakat bu tedavi konusunda uzman bir diş hekimi tarafından yapılması önemlidir. Aksi takdirde yemek yerken kaplama oynayabilir veya düşebilir.