Ortodonti Tedavisi
Diş hekimliği uzmanlık dallarından biri olan ortodonti tedavisi, dişlerdeki hizalama sorunlarını tedavi eder. Bu diş uzmanlığında sadece dişler değil aynı zamanda orta ve alt çene ile ilgili yüz bozuklukları da ele alınır.
Ortodonti Tedavisi Nedir?
Halk arasında diş teli takılması olarak da geçen ortodonti tedavisi, küçük yaşlarda oluşan diş sıralama bozukluklarını tedavi eder. Diş ve yüz bozukluklarını inceleyen bu uzmanlık alanı, çocuk ve yetişkinlere hitap eder.
İsmini, doğru, düz anlamına gelen Yunanca “orthos” ile diş anlamına gelen “odons” kelimelerinin birleşiminden alan ortodonti, iyi bir çene kapanma pozisyonunu hedefler. Bu bağlamda ayrık ve çarpık dişe neden olan sorunları tespit ve tedavi eder.
Diş telleri dişlerin çenedeki konumunu düzenler. Dişlerin olması gerekenden daha önde, geride, fazla ve ayrık olması gibi sorunları çözmeye odaklanır. Dişlerin doğru olarak hizalanmamasından kaynaklanan çiğneme, konuşma ve estetik açıdan gelişen rahatsızlıkları ortadan kaldırır.
Şeffaf diş plağı, çıkarılabilir, kalıcı, görünmez braketler, seramik veya metal gibi farklı yöntemlerle diş teli tedavisi yapılabilir. Aynı zamanda her yaşta uygulanabilir olmasıyla geniş bir kitleye hitap eder.
Şikayetlere neden olan sorun şayet, iskelet bozukluğundan dolayı ise kemik gelişimi tamamlanmadan yani ergenlik döneminde tedavi edilmesi gerekir. Böylelikle etkili ve kalıcı çözümler bulunabilir.
Diş ve çenedeki yamukluk, eğrilik, gömülme, çarpık ve aralıklı olma sorunlarının tedavi edilmesi, ağız sağlığı açısından birçok yarar sağlar. Çünkü bu bozukluklar, yeme, konuşma, ağız bakımı ve nefes almada zorluklara neden olabilir. Ayrıca diş çürüme ve diş iltihabı olasılığını da çoğaltır. Dolayısıyla erken dönemde teşhis ve tedavisi son derece önemlidir.
Ortodonti tedavisi ayrıca, çene ve dişlerdeki yapısal bozukluk nedeniyle estetik açıdan kaygı yaşayanların bu rahatsızlığını da ortadan kaldırır. Daha hoş bir görünüm kazanmasını sağlar. Kişilerin özgüvenini artırarak sosyal bağlarını güçlendirme etkisi vardır.
Doğuştan olabileceği gibi gelişimsel, kaza ve hastalık gibi nedenlerde sonra da gelişebilen ortodontik sorunlar, ne kadar erken tedavi edilirse o kadar başarılı sonuçlar alınır. İleri de süreçlerde ortaya çıkması olası olan çene eklemi sorunlarını önler. Bu yüzden çocuklarda ilk ortodonti muayenenin 5-6 yaşlarında yapılması önerilir.
Bunun yanında bazı diş tedavilerine göre daha yüksek seyreden diş teli fiyatı, ortodonti muayenesini geciktirir. Ancak tedavi edilmeyen diş düzensizlikleri ve çene bozuklukları ileride çok daha büyük sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla tedavi edilmediğinde maliyeti yüksek diş tedavilerine ve ameliyatlarına gereksinim doğurabilir.
Ortodonti Tedavisi Hangi Amaçlarla Yapılır?
Diş ve çenenin olması gereken şekilde hizalanmasını amaçlayan ortodontik tedaviler, farklı nedenlerde tercih edilebilir. Bu uygulamanın tek hedefi elbette dişlerin olması gereken hizaya çekilmesine yardımcı olmak değildir. Aynı zamanda yüz ile alt ve orta çene bozukluklarının tedavi edilmesini sağlar.
Ortodonti tedavisi ile genelde şu sorunların çözümü hedeflenir:
- Diş sağlığını zorlaştıran ve temizliğinin etkili şekilde yapılmasını önleyen diş çarpıklıklarını düzeltmek. Bu sayede diş çürük ve diş iltihabı riskini azaltmak.
- Diş ve çene yapısındaki bozukluklar bazı durumlarda nefes alma zorlukları ortaya çıkartır. Diş teli tedavisi solunum fonksiyonunu iyileştirmek için yaptırılabilir.
- Çenedeki ve dişlerdeki yapısal bozukluklar, konuşma sorunlarına neden olacak düzeyde olabilir. Dişlere tel takıldıktan sonra yapısal bu bozukluklar düzelerek konuşma da iyileşir.
- Çiğneme bozukluğuna neden olan diş ve çene bozuklukları ortodontik tedaviler ile iyileştirilebilir. Böylelikle sindirim sağlığına olumlu katkılar sunar.
- Dişlerdeki yanlış hizalama, olması gerekenden daha önde veya arkada, gömülü ve çarpık olması, estetik açıdan kişiye rahatsızlık verir. Estetik olarak daha hoş bir diş görünümü için ortodontik tedaviler tercih edilebilir.
- Özgüven eksikliğine neden olabilecek diş ve çene bozukluklarını gidermek bu tedaviyi yaptırmak için bir amaç olabilir. Tedavi sonrası kişinin özgüveni artar ve sosyal bağları güçlenir.
- Kaza ve darbe sonrası gelişen diş ve çene hizalama sorunlarını çözmek amacıyla uygulanabilir.
Diş ve çenenin ne derecede yanlış hizalandığına göre kişinin şikayetleri artabilir. Konuşma, çiğneme ve diş sorunları aynı anda yaşanabilir. Söz konusu bu şikayetlerin durumuna göre bu tedaviye gerek olup olmadığına ise uzman ile hasta ortak karar verir.
Küçük yaşlarda fark edilmeyen veya rahatsızlık vermeyen diş hizalama sorunları gelişimle birlikte rahatsızlık verici duruma gelebilir. Dolayısıyla kişi ergenlikle birlikte işlevsel ve estetik sorunlar konusunda daha bilinçli hale gelir. Ortodonti tedavisi böyle bir süreçte de ihtiyaç duyulabilir.
Uzun bir süreç gerektiren ortodonti, şeffaf plak tedavisi gibi tekniklerle uygulanabilir olmasıyla tedavi sürecini konforlu kılar. Kişisel tedavi planı ile uygulanmasıyla ise memnuniyet oranları son derece yüksek bir diş tedavisidir.
Ortodonti Tedavi Çeşitleri Nelerdir?
Son 30 yıldır popüler olarak uygulanan ortodonti, aslından çok daha eski bir geçmişe sahiptir. Nitekim 1723 yılında ilk ortodontik araç kullanılmaya başlanmıştır. Bu kadar köklü bir tarihe sahip bu diş tedavisi, zamanla gelişmiş ve bir çok çeşidi türemiştir. Hastaların farklı beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen bu çeşitlerle ise her zaman en etkili diş tedavisi yapılması hedeflenir.
Ciddi diş hizalama sorunu olanlar için sabit ortodontik araçlar kullanılırken, daha hafif vakalarda genele hareketli olanlar yeterlidir. Hasta hareketli olanları kendisi rahatlıkla çıkartıp takabilir özelliktedir.
Yaygın olarak kullanılan diş teli çeşitleri vardır. Bunlar şu şekildedir:
- Klasik diş telleri olarak geçen metal teller, en eski ve en yaygın kullanılan çeşididir. Diş hizasındaki bozukluk derecesine göre tellerin kalınlığı ayarlanabilir.
- Şeffaf diş plağı veya şeffaf plak olarak geçen invisalign, lastik, tel ve braket kullanılmadan uygulanır. Kişinin ağız yapısına uygun olarak tasarlanan şeffaf diş plağı, dişlerin olması gereken hizasına çekilmesini sağlar. Şeffaf diş teli özellikle son 10 yıldır oldukça ilgi gören türler arasındadır.
- İconic braketler ile yapılan ortodonti, estetik olarak farklılığı tercih edenler tarafından seçilir. Tel ve lastikler kişinin tercihine göre farklı renklerde seçilebilir. Aynı amaca hizmet etse de farklı görünümlü olmasıyla dikkat çeker.
- İç tel uygulaması olarak geçen lingual ortodonti, dişlerdeki tellerin görünmesini istemeyenler tarafından tercih edilir. Dişlerin iç kısmına takılan bu teller, dışarıdan hiç bir şekilde görünmez. Görünmeden dişleri hizalamayı sağlar.
- Porselen olanlar ise şeffaf tellerin üzerinde diş yapısına benzer olmasıyla dikkat çeker. Metal takmak istemeyenler için alternatif olarak geliştirilmiştir.
Ortodonti uzmanı tarafından yapılan muayene de hastanın diş ve çene bozuklukları tespit edilirken, hangi çeşit tel kullanılacağı da belirlenir. Çeşit, diş bozukluğu seviyesi kadar hastanın tercihleri ve bu iş için ayırdığı bütçeye göre de değişebilir.
Tellerin görünmesini istemeyenler arasında sıklıkla tercih edilen tür şeffaf diş telidir. Görünmeyen yapısıyla kişinin diş ve çene bozukluklarını estetik olarak rahatsız olmayacağı şekilde tedavi eder. Gelişmiş teknolojinin sunduğu bu avantajlar, ortodontik tedavilerin tercih edilmesinde son derece etkili bir faktördür.
Ortodonti Tedavi Süreci
Her tedavi de olduğu gibi ortodonti de kendine has işlem adımları ile ilerler. İlk muayene ile dişlerdeki ve çenedeki hizalama sorunları tespit edilir. Ağız içinin detaylı incelenmesini içeren bu ilk muayene de son derece hassas değerlendirmeler yapılır. Hastanın sağlık koşulları, tedavi teknikleri, varsa alternatif tedavi yolları, tedavinin aşamaları ve süresi hakkında hastaya detaylı bilgi verilir.
Uzman ilk muayene hastanın diş hizalama durumu, yaşı, tercihleri gibi faktörlere göre ortodontik tedavinin türü belirlenir. Ardından ise bu tedavi başlamadan önceki hazırlıklar başlatır. Tedavinin başarısı için bu hazırlık kritik değerdedir.
Ortodonti tedavisine başlamadan önce şayet çürük diş ve diş eti hastalıkları vb. gibi sorunlar varsa tedavi edilir. Gerekli analiz ve ölçümler yapılarak tedavi planlanır. Çekilmesi gereken diş varsa çekilir ve ağız hijyeni üst seviyeye çıkartılır. Çünkü ortodontinin başarılı olmasında öncesinde ve sonrasında ağız hijyeni kritik değerdedir.
Kişideki diş ve çene hizalama sorunları şayet iskelet sistemi kaynaklı ise ortognatik cerrahi uygulanması gerekebilir. Ameliyat tek başına yeterli olmadığı durumlarda ise braketler takılır. Hatta çene ameliyatı ile desteklenmesi gerekebilir.
Hazırlık aşamasında hedeflenen ağız hijyeni sağlandıktan sonra ise işleme başlanır. Öncelikle hastanın dudakları yanlara doğru çekilir. Bir aperey takılır ve bu sayede diş hekiminin rahat çalışacağı ortam hazırlanır.
Braketler kuru dişe takılması gerektiğinden dolayı bu süreçte tükürük izole eden araçlar kullanılır.
Braketleri dişlere sabitlemek için özel bir yapıştırıcı veya son teknolojik özel bir yapıştırma yöntemi kullanılabilir. Braketlerin takılmasının ardından ise braketlerin içinden tel geçirilir. Seçilen tekniğe göre ise bu teller lastik veya başka bir malzeme ile sabitlenebilir.
Özet olarak; yeni nesil ortodontik teknikler ile yapılan bu diş tedavisinde, sonuçlarının yüksek başarıya ulaşması için uzman tecrübesi kadar ağız hijyeni de son derece önemlidir. Nitekim uzmanın önerdiği şekilde yapılmayan ağız hijyeni nedeniyle tedavinin başa dönme riski vardır. Ancak etik değerlere sahip tecrübeli bir uzman tarafından uygulanan tedavi genelde memnun edici sonuçlar verir.
Yalıdent olarak birçok diş tedavi teknikleri gibi ortodonti tedavisi konusunda da iddialıyız. Ağız sağlığına değer verenler için Kavacık ve Beykoz bölgesindeki kliniklerimizde ortodonti tedavisi hizmeti veriyoruz. Gelişmiş teknolojik cihazlarla donanmış yüksek hijyen kurallarına sahip kliniğimiz ve uzman ekibimizle bu yöndeki beklentileri karşılıyoruz. Beklentilere cevap vermek adına kişisel tedavi planı ile hareket ediyor, başarılı sonuçlar elde ediyoruz.
Eğer sizde kendiniz ve sevdikleriniz için ortodonti tedavisine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bizimle irtibata geçebilirsiniz. Web sitemiz üzerinden randevu oluşturabilir, en kaliteli hizmeti en iyi diş teli fiyatı ile alma imkanı yakalayabilirsiniz. Kişiye özel diş tedavi planı ile konforlu şekilde diş tedavilerinizi olabilir, ağız sağlığınıza hak ettiği değeri verebilirsiniz.
Modern tekniklerle hafif dişlere baskı yapılarak uygulanan ortodonti tedavisi ciddi düzeyde bir acıya neden olmaz. Bazı durumlarda hafif acı ve ağrı görülebileceği bilinmelidir. Bunun nedeni; hareket ettirilen dişlerden kaynaklı doku hassasiyetidir. Ancak söz konusu hafif düzeydeki bu ağrılar uzmanın reçete ettiği ağrı kesiciler ile genelde birkaç günde geçer.
Ortodonti tedavisi süresini belirleyen birçok faktör vardır. Hastanın yaşı, seçilen tedavi planı ve diş yapısı bu faktörler arasındadır. Şayet bir süre belirtmek gerekirse çoğunlukla 12-24 ay kadar bir süre gerektiğini söylemek mümkündür. Tedavi süresinin kısaltılmasında ise ortodonti kontrol muayenelerinin aksatılmaması ve ağız hijyenine özen gösterilmesi kritik değerdedir.
Tedavi edilmediğinde ortodontik sorunlar ağız sağlığı hatta genel sağlığı olumsuz yönde etkiler. Çene kilitlenmeleri, eklem ağrıları, diş eti hastalıkları, diş çürükleri, çiğneme sorunları ve konuşma sorunları riskini arttırdığı hastalıklar arasındadır. Ayrıca estetik açıdan kişiyi rahatsız ederken, özgüvenini ve sosyal ilişkilerini zayıflatabilir. Dolayısıyla erken dönemde teşhis ve tedavisinin yapılması müthiş değerlidir.
Tedavi edilmediğinde ortodontik sorunlar ağız sağlığı hatta genel sağlığı olumsuz yönde etkiler. Çene kilitlenmeleri, eklem ağrıları, diş eti hastalıkları, diş çürükleri, çiğneme sorunları ve konuşma sorunları riskini arttırdığı hastalıklar arasındadır. Ayrıca estetik açıdan kişiyi rahatsız ederken, özgüvenini ve sosyal ilişkilerini zayıflatabilir. Dolayısıyla erken dönemde teşhis ve tedavisinin yapılması müthiş değerlidir.
Ortodonti tedavisi çenedeki yapısal bozuklukları düzeltebilir. Doğuştan, kalıtsal, enfeksiyon veya kaza sonrası oluşan çenedeki yapısal bozuklukları tedavi edebilir bir diş tedavi tekniğidir. Alt çenenin ileride veya geride olması, olması gerekene göre daha geniş veya dar olması gibi sorunları tedavi eder. Gerektiğinde çene ameliyatı yapılması için yönlendirme yapar.